“Men doet veel te minnetjes over dat eerste pakket in de staatshervorming. Borrelnootjes, zegt men lacherig. O ja? Dat Vlaanderen zijn eigen verkeersbeleid zal kunnen voeren, is niet min. Die borrelnoten gaan mensenlevens redden.” Eerste minister Yves Leterme verweert zich als journalisten – terecht – opmerken dat het eerste ‘pakket’ in de staatshervorming niets voorstelt in het licht van de door CD&V uitdrukkelijk beloofde ‘grote staatshervorming’ (Het Laatste Nieuws, 5.04.2008).
Vlaanderen telt om en bij de 1.500 flitspalen, maar in Wallonië zijn ze op één hand te tellen. Via de federale schatkist profiteert Wallonië echter wél mee van het Vlaamse boetegeld. Aangezien Leterme in een niet zo ver verleden nog stelde dat de Vlaamse miljardenstroom naar Wallonië eindelijk rechtvaardig en transparant moest worden, zou men kunnen verwachten dat de kersverse premier ook tegen de onrechtvaardige herverdeling van de verkeersboetes ageert. De aangekondigde overheveling van het verkeersbeleid lijkt daarvoor een ideale hefboom. Niets blijkt echter minder waar.
Vlaams Belang-volksvertegenwoordigers Jan Mortelmans en Francis Van den Eynde wijzen er op dat het zogenaamde verkeersveiligheidsfonds helemaal niet wordt gedefederaliseerd. Sinds jaren klaagt onze partij deze bijkomende transfer van Vlaanderen naar Wallonië aan: terwijl Vlaanderen in 2007 83 procent van de opbrengst van het fonds genereerde, kreeg het maar 57,7 procent van de opbrengsten terug, terwijl de rest naar het zuiden van het land vloeide. Aan die onrechtvaardige transfer zal de regering-Leterme geen einde maken, wel integendeel: via de programmawet van de regering wordt de voor Vlaanderen onrechtvaardige verdeelsleutel van 2007 gebetonneerd en zelfs jaarlijks geïndexeerd… Enkel de verkeersboetes die Vlaanderen zal genereren bovenop de 100 miljoen euro van 2007, blijven in Vlaanderen.
Hoezeer Yves Leterme zich ook op de borst klopt over het ‘borrelnootje’ van de verkeersveiligheid, één zaak blijft in ieder geval ongewijzigd: via de verkeersboetes zullen jaarlijks vele miljoenen Vlaamse euro’s naar het zuiden van het land blijven vloeien.