
De zaak-Ronald Janssen heeft de problematiek van verkrachtingen weer in de schijnwerpers geplaatst. Elke dag worden er in België minstens acht vrouwen of kinderen verkracht. Amper één op de tien verkrachters belandt in de cel. En dat is maar goed ook, zegt procureur Bernadette Bayens: “Mensen verwachten misschien anders, maar de meeste verkrachters zijn echt geen criminelen. Ze zijn ziek, en zieken kunnen genezen worden. Niet dat hun daden goed te praten vallen, maar ze verdienen nog altijd het nodige respect.”
Het is de typische ‘linkse’ kijk op criminaliteit. In ‘progressieve’ hoek lijkt men vooral – nog altijd – oog te hebben voor het lot van de dader en minder voor het lot van het slachtoffer. We nemen aan dat de woorden bij de meeste lezers onbegrip en verontwaardiging opwekken. En dat doen ze ook bij Danièle Zucker, psychologe en misdaadprofiler. Volgens haar heeft het Belgische gerecht last van een ‘ontstellende naïviteit’ als het over verkrachtingen gaat: “Verkrachters zijn criminelen. Stop met het banaliseren van hun daden.”
“Verkrachters worden afgedaan als psychiatrisch. Ze hebben een psychisch probleem dat verholpen kan worden, luidt de conclusie. Maar echt waar, in de meeste gevallen klopt dat niet. Verkrachters zijn criminelen”, zegt Zucker boos (Het Nieuwsblad, 09.03.10). “Eén derde van hen heeft al andere zaken op zijn kerfstok: inbraak met geweld, bijvoorbeeld. Dat is hetzelfde mechanisme als verkrachten: ergens binnendringen zonder invitatie. En dan moet je weten: zodra iemand er één keer van geproefd heeft, is de kans groot dat hij opnieuw zal toeslaan.”
Daarmee haalt Zucker – nochtans zelf psychologe – de stelling onderuit dat de verkrachter een zieke is die geholpen kan worden, net zoals iemand met een beetje tandpijn naar de tandarts gaat. Die dwaze kronkel houdt wel een legertje welzijnswerkers en psychiaters aan de slag, maar of het ook daadwerkelijk helpt is een andere vraag. Maar er is meer. Momenteel zitten er in dit land 1700 seksdelinquenten achter de tralies. Die zijn niet eens verplicht een therapie te volgen…
Danièle Zucker pleit voor een harde aanpak van seksdelinquenten en voor zwaardere straffen: “Verkrachting is een misdaad, in de volle betekenis van het woord. Daar moet normaal gezien over geoordeeld worden door een assisenjury.” Wie zou er volgens u gelijk hebben: Bernadette Bayens of Danièle Zucker?