Persberichten
vrijdag, 28 aug 2020

Vlaams Belang eerste politieke partij geviseerd door Facebookcensuur Zwarte Piet

Het Vlaams Belang is de eerste politieke partij in België wiens Facebookpagina wordt geviseerd in het kader van de controversiële verbodsregels die het e-bedrijf begin deze maand invoerde. Facebook verbiedt sinds kort afbeeldingen van Zwarte Piet, maar nu blijkt ook dat dit retroactief gebeurt: de tech-gigant gaat posts in het verleden na en ‘flagt’ ze. Wie genoeg overtredingen verzamelt, gaat offline. “Deze gekke regels zijn al erg genoeg op zich, maar dat dit ook nog eens retroactief wordt toegepast, is integraal uit 1984 geplukt. Als je morgen ergens maar 70 km/u meer mag rijden waar je vroeger 120 kon, ga je toch ook niet iedereen beboeten die er vroeger 120 reed?”

Het Vlaams Belang kreeg afgelopen nacht verschillende ‘alerts’ van Facebook met de boodschap dat een aantal posts ‘in strijd zijn met de richtlijnen voor de community inzake haatdragend taalgebruik’. De updates in kwestie zijn maanden geleden gepost en gaan allen over het behoud van de Zwarte Piet-traditie en beelden de traditionele Piet af, bruinzwart geschminkt. De waarschuwingen laten er echter geen twijfel over bestaan. Als de posts niet verwijderd worden, zal de pagina - die bijna 600.000 vind-ik-leuks telt en daarmee de grootste politieke Facebookpagina van België is - offline worden gehaald. Ook de Facebookpagina van Tom Vandendriessche is inmiddels ook reeds tijdelijk geblokkeerd omwille van dezelfde redenen.

Van Grieken (Vlaams Belang) na Zwarte Piet-censuur: “Facebook maakt hier niet de wetten, wij doen dat”

“Tijdens de laatste verkiezingen stemden 800.000 Vlamingen op onze partij. We werden daarmee de grootste oppositiepartij in Vlaanderen”, schetst partijvoorzitter Tom Van Grieken. “Maar voor Facebook is deze democratische context niet relevant. Ook de strafwet speelt duidelijk niet mee, want zelfs Unia heeft al meermaals expliciet duidelijk gemaakt dat Zwarte Piet niet racistisch is. We kunnen dus alleen maar concluderen dat Facebook niet langer een rol opneemt als sociaal medium, maar zelf aan politiek activisme doet.”

Het Vlaams Belang heeft ook ernstige vragen bij het besluitvormingsproces bij de tech-gigant. “Facebook zegt dat ze ‘maanden in overleg zijn geweest’ met alle belanghebbenden, waaronder sociaal-psychologen, historici, het ‘maatschappelijke middenveld’ en zelfs folkloristen”, vervolgt Van Grieken. “Maar wie zijn dat dan? We stellen vast dat geen volksvertegenwoordigers zijn geraadpleegd, en ook de Vlaamse Regering lijkt niet geconsulteerd. Had Facebook dat wel gedaan, dan had het geleerd dat de Vlaamse overheid het Sinterklaasfeest als ‘immaterieel cultureel erfgoed’ erkent.”

Het Vlaams Belang laat ten slotte weten de Belgische en in het bijzonder de Vlaamse regering in de bevoegde parlementen te zullen aansporen om Facebook op het matje te roepen rond deze “onaanvaardbare censuur en dit totalitair optreden jegens onze culturele gebruiken. Het is duidelijk dat Facebook bepaalde Amerikaanse gevoeligheden rond ‘blackface’ wil opleggen aan de bevolking hier, terwijl we zo’n problematiek helemaal niet kennen. Facebook maakt hier niet de wetten, wij doen dat.”