Het Vlaams Belang houdt al jaren een degelijk en onderbouwd veiligheidsdiscours, waarin ook voor de zogenaamde ‘kleine criminaliteit’ wordt gepleit voor strenge en effectieve straffen. Uit heel wat studies is ondertussen gebleken dat het juist deze zogenaamde ‘kleine criminaliteit’ is die het zogenaamd ‘onveiligheidsgevoel’ bij de mensen aanwakkert. Omdat er niet wordt opgetreden, omdat er geen p.v. meer wordt opgemaakt en omdat er niet meer wordt vervolgd, voelen de mensen zich ontredderd en in de steek gelaten.
Het Vlaams Belang heeft daarom ook onmiddellijk gereageerd op het voorstel van de procureur van Oudenaarde om een lijst van zogenaamd ‘kleinere misdrijven’ niet meer te vervolgen. In deze lijst waren o.a. winkeldiefstallen of tanken zonder betalen opgenomen. Het Vlaams Belang noemde dit een blancocheque voor straffeloosheid. Ook bij de publieke opinie stak een storm van protest op. Dewael die de procureur eerst steunde, werd door Verhofstadt en Onkelinx teruggefloten.
De VLD heeft het kiezerspotentieel van het veiligheidsthema ontdekt. Zo werden er in de Kamer vragen gesteld over de fietsendiefstallen. Volgens de gegevens werden er in 2003 36.000 fietsendiefstallen aangegeven, maar het werkelijke aantal kan gerust het drievoudige bedragen, dus iets meer dan 100.000 fietsen jaarlijks.
De VLD pleit in haar voorstel voor een zogenaamde herkenbare identiteit van fietsen en stelt voor dat de politiezones regelmatig graveeracties organiseren. Jan Mortelmans, volksvertegenwoordiger van het Vlaams Belang, diende echter reeds op 18 mei 2005 een wetsvoorstel in om fietsen te registreren en het stelen en helen van fietsen te ontmoedigen. Want fietsen graveren op basis van het rijksregisternummer lost zeker niet alle problemen op, zegt Jan Mortelmans. Niet alleen zou het de fabrieksgarantie van de fiets in het gedrang kunnen brengen, maar de politie houdt ook geen gegevens bij van de fietsen. Is het nummer weggevijld, dan kan men de eigenaar niet meer terugvinden. Biedt iemand een ongegraveerde gestolen fiets aan om te graveren, dan kan dit zonder problemen.
Fietsenregistratie is veiliger en beter, weet het Vlaams Belang. Op federaal niveau moet een repertorium worden aangelegd, waarvan de gegevens alleen door de politiediensten kunnen worden geraadpleegd. Elke fiets wordt geregistreerd en dit registratienummer wordt op de fiets gekleefd en op een fietspas die bij de aankoop bij de fiets wordt geleverd. Het aantal gevonden en gestolen fietsen dat aan de eigenaar kan worden terugbezorgd, zal drastisch verhogen.
Het Vlaams Belang kan alleen maar hopen dat dit wetsvoorstel zo snel mogelijk wordt besproken en goedgekeurd.