Filip Dewinter : “Nutsbedrijven als Infrax moeten besparen in plaats van gratis champagnerecepties en muziekconcerten voor politici te organiseren.”
Energiefactuur is voor Vlaamse gezinnen met een spaarzaam jaarverbruik in één jaar tijd liefst 33 % gestegen!
Net zoals de vorige jaren organiseert Infrax, het samenwerkingsverband van de zuivere intercommunales in Vlaanderen, binnenkort voor de gemeenteraadsleden (van de 120 aangesloten gemeenten) en provincieraadsleden (van de provincies Antwerpen, West-Vlaanderen en Limburg) een aantal gratis muziekconcerten met “uitgebreide receptie”.
Op het moment dat de uitnodiging van Infrax bij de politici in de bus valt maakt de CREG (Commissie voor de Regulering van Elektriciteit) bekend dat elektriciteit voor een gezin met een spaarzaam jaarverbruik van 3,5 megawattuur in Vlaanderen in één jaar tijd 33 % duurder is geworden! De energiefactuur zal dit jaar minstens 14 % hoger uitvallen dan vorig jaar : goed voor een jaarkost van bijna 3.000 euro per gezin.
Het is dan ook onverantwoord dat nutsbedrijven als Infrax die door de stijging van hun distributienettarieven mee verantwoordelijk zijn voor het stilaan maar zeker onbetaalbaar worden van de energiefactuur de gemiddelde Vlaamse gezinnen vierkant uitlachen met het organiseren van gratis muziekconcerten voor lokale politici. Op het moment dat steeds meer Vlamingen hun energiefactuur niet meer kunnen betalen probeert Infrax op de zgn. “netwerkreceptie” na het optreden de “goede banden” met de lokale politici te verstevigen om op deze manier hun tarievenpolitiek te legitimeren.
De CREG vermeldt trouwens uitdrukkelijk dat de opvallende prijsstijgingen vooral toe te schrijven zijn aan de verhoogde distributienettarieven, volgens de intercommunales nodig om de “groenestroomcertificaten voor de zonnepanelen én de energiebesparende REG-premies” te kunnen blijven betalen.
Vlaams Minister Freya Van den Bossche belooft nu al een jaar om de ondersteuning van groene stroom te hervormen maar zegt nu al dat ze huidige certificatensysteem wil behouden. Ze wil het systeem enkel beter laten aansluiten bij de werkelijke meerprijs van alternatieve energie. Vanzelfsprekend wil zij de nagenoeg integraal door lokale politici van de traditionele partijen bestuurde intercommunales uit de wind zetten en de inkomsten voor de steden en gemeenten niet fnuiken. Blijkbaar wordt een en ander ook nog eens gesmeerd via gratis muziekconcerten en champagnerecepties.
Het is in ieder geval duidelijk dat de Vlaams Belang-mandatarissen van de betrokken gemeenten en provincies uitdrukkelijk niet zullen deelnemen aan deze energieconcerten van Infrax.
De Vlaams Belang-fractie in het Vlaams Parlement zal niet nalaten om deze energieconcerten van Infrax minstens omwille van deontologische redenen aan de kaak te stellen en zal hierover ook de voogdijminister van de intercommunales, Vlaams Minister van Binnenlandse Aangelegenheden Bourgeois, bevragen.
Filip Dewinter
Vlaams parlementslid