Persberichten
maandag, 29 jun 2020

Vlaams Belang klopt op tafel met bundel zorgvoorstellen na “verontrustende signalen”

Het Vlaams Belang slaat opnieuw op tafel met een bundel aan voorstellen voor de zorgsector. De partij trekt aan de alarmbel nadat berichtgeving in De Morgen erop wijst dat een op vijf zorgverleners overweegt om te stoppen. Concreet eist de partij dat de beloofde coronabonus van 1.500 euro effectief wordt uitbetaald, maar op langere termijn stelt de partij voor dat de verloningen naar omhoog gaan en de verpleegkunde-opleiding “opnieuw aantrekkelijker wordt zodat er meer personeel kan aangenomen worden en de werkdruk terug kan normaliseren”.

In De Morgen staat te lezen dat bijna twintig percent van onze zorgverleners denkt aan stoppen. Ongeveer een zelfde aantal moet omgaan met concentratiestoornissen en één op tien voelt zich ongelukkig. Voor Vlaams Belang zijn de cijfers een teken aan de wand dat we na de gezondheidscrisis nu ook afstevenen op een zorgpersoneelscrisis.

“Afgelopen maanden hadden we het geluk om te kunnen steunen op de vele duizenden capabele zorgkundigen die ver boven hun plicht hebben gewerkt”, vertelt Vlaams Parlementslid Immanuel De Reuse (Vlaams Belang). “Maar als we nu niet optreden riskeren we ook hen kwijt te spelen en achter te blijven met onze slechte Belgische beslissingsstructuren. Het is echter nog niet te laat. Daarom leggen we deze voorstellen op een constructieve wijze, maar met dringendheid op tafel.”

Een coronabonus en onbelaste overuren voor de zorgsector, maar Vlaams Belang legt ook duurzame zorgvoorstellen op tafel

In de reeks voorstellen van de partij staat eerst en vooral de zogenaamde coronabonus. Minister van Financiën Alexander De Croo (Open Vld) beloofde een bedrag van 1.500 euro aan de mensen in de zorg die werkzaam bleven tijdens de coronacrisis, maar de regering verzaakte tot nu toe om deze belofte in te vullen. Het Vlaams Belang denkt echter ook aan meer permanente maatregelen:

  • De opleiding verpleegkunde moet zo opnieuw drie jaar duren in plaats van vier jaar. Dit zou laagdrempeliger zijn, klinkt het. Ook moet gedacht worden aan een herziening van het inschrijvingsgeld voor verpleegkundigen of zelfs een verloning, zoals bij politie-opleidingen.
  • De verloning van verpleegkundigen moeten naar omhoog. Dit en de maatregel hierboven moet de instroom verbeteren en zo de werkdruk verlagen.
  • Tenslotte moet zorg “een homogene bevoegdheid worden van de Gemeenschappen”, treedt ook federaal fractieleider Barbara Pas (Vlaams Belang) bij. “Dit zodat er geen inefficiënt getreuzel meer kan plaatsvinden en zorgpersoneelsleden met heldere doelen kunnen werken”.

Om dit te financieren wil het Vlaams Belang de overconsumptie, de slechte communicatie, het dubbel gebruik en de foute keuzes binnen de zorg aanpakken, wat volgens gezondheidseconomen al snel 6 miljard kan opleveren. De eenmaking, politieke neutralisering en betere controle van de ziekteverzekeringen kan volgens de partij nog eens een 4 miljard opbrengen.