Persberichten
zondag, 12 apr 2020

Vlaams Belang “perplex” na 15 miljard euro EU-geld voor Afrika

Het Vlaams Belang is misnoegd over de vrijmaking van 15 miljard euro aan EU-steungelden voor Afrika. Dit vooral omdat landen als Italië, Spanje en ook dit land nog bijzonder hard worstelen met tekorten in medische apparatuur, mondmaskers en dergelijke meer. België, Italië en Spanje hebben tevens de hoogste corona-dodenaantallen per capita. “We hebben geen problemen met hulp en solidariteit, maar nadat de EU eerst Italië en Spanje heeft laten stikken, komt dit wel heel wrang aan.”

De Europese Unie kondigt aan 15 miljard euro vrij te maken om het coronavirus in ontwikkelingslanden te helpen bestrijden. De EU wil hoofdzakelijk bijspringen in landen die niet afdoende in staat zijn om de COVID-19-pandemie in te dijken. In een persboodschap op Twitter spreekt commissievoorzitter Ursula von der Leyen over een gecoördineerde globale aanpak,” waardoor de Europese Unie genoodzaakt is haar partners te steunen. “Afrika kan met dezelfde problemen kampen die wij vandaag in Europa meemaken”, aldus nog von der Leyen in een videoboodschap. Een misplaatste boodschap, vindt het Vlaams Belang echter.

Vlaams Belang na miljarden-steunpakket voor Afrika na rampen in Italië en Spanje: “Dit is niet te tijd om internationaal toneel te spelen, maar voor Europees leiderschap”

De 15 miljard euro waarvan sprake zal worden ingezet om directe noden in de gezondheidszorg op te vullen en om de economie van desbetreffende landen overeind te houden. Europees Parlementslid Tom Vandendriessche (Vlaams Belang) noemt de Europese uitbesteding echter “van een hoog cynisch gehalte, zo klinkt het. In ijltempo had het virus gans Europa in haar greep. De Europese Unie blonk de afgelopen maand vooral uit in onkunde en chaos. Zo bleef een gecoördineerde aanpak uit, ging de interne markt op de schop, maar werd wel de rode loper uitgerold voor Chinees materiaal omdat het zelf niet afdoende in de behoeften konden voorzien.” 

Volgens Vandendriessche liggen de prioriteiten van de Europese Unie fundamenteel verkeerd. Veeleer dan in te zetten op intra-Europese solidariteit door noodlijdende lidstaten zoals Italië en Spanje te helpen, lijkt de commissie-Von der Leyen deze crisis aan te grijpen om haar ambitieuze rol op het internationale toneel waar te maken. Maar dit is niet het moment voor megalomane dromen, de burger smeekt om leiderschap en verantwoordelijkheid.”