Persberichten
woensdag, 16 jun 2021

Vlaams Belang roept op tot gratie voor veroordeelde leiders Catalonië

Op de valreep van nieuwe verkiezingen zijn de drie pro-onafhankelijkheidspartijen in Catalonië er vorige maand in geslaagd een nieuwe Catalaanse regering te vormen. Ondertussen blijkt ook dat de Spaanse regering in Madrid overweegt om de 12 Catalaanse leiders die in 2017 werden veroordeeld voor het organiseren van een onafhankelijkheidsreferendum gratie te verlenen. Vlaams parlementslid Kristof Slagmulder (Vlaams Belang) ondervroeg minister-president Jambon (N-VA) hieromtrent in de commissie Buitenlands Beleid. “Vlaanderen moet het recht op zelfbeschikking van Catalonië consequent ondersteunen. Tevens moet de Vlaamse regering aandacht blijven hebben voor het lot van de politieke gevangenen”, aldus Slagmulder.

De drie onafhankelijkheidspartijen die op 17 mei aankondigden een nieuwe Catalaanse regering te zullen vormen (het links-republikeinse ERC, de onafhankelijkheidspartij Junts per Catalunya van Carles Puigdemont en de kleinere linkse partij CUP) willen unaniem onafhankelijkheid voor Catalonië. Discussie over de weg die daartoe afgelegd moest worden, leidde echter tot aanslepende regeringsonderhandelingen. Pere Aragones (ERC) zal de nieuwe regering leiden. In het uiteindelijke regeerakkoord staat een nieuw onafhankelijkheidsreferendum voorop. Er wordt weliswaar instemming van Madrid gezocht om een herhaling van het referendum uit 2017 - dat de Spaanse regering als ongrondwettelijk beschouwde - te vermijden.

Catalonië: “Minister-president Jambon moet bereid zijn om nogmaals bij de Spaanse regering aan te dringen op gratie”

“Intussen zet de Spaanse regering van Pedro Sánchez eindelijk een voorzichtige eerste stap richting een meer volwassen houding nu ze de leiders gratie wil geven”, reageert Slagmulder. “Het valt echter af te wachten of Sánchez zal kunnen weerstaan aan het protest tegen dat voornemen.” De minister-president verklaarde dat hij de afgelopen maanden meermaals geprobeerd heeft de Spaanse ambassadeur te spreken te krijgen. “Maar de ambassadeur staat blijkbaar niet te springen om te luisteren naar de bekommernissen van Vlaanderen”, stelt Slagmulder. Het Vlaams parlementslid hekelde ook de dubieuze houding van de Europese Unie in de Catalaanse kwestie.

Er werd onlangs ook een ‘memorandum of understanding’ gesloten tussen de Belgische en Spaanse minister van Buitenlandse Zaken. Federaal minister Wilmès wil zo de Spaans-Belgische relaties nieuw leven inblazen. Jambon zou echter niet op de hoogte zijn van wat er gebeurde op federaal niveau. “Ik denk niet dat mevrouw Wilmès het onafhankelijkheidsstreven van Catalonië of van enig ander volk genegen is, integendeel”, voegde Slagmulder er nog aan toe.

“Het is goed dat Jambon ingaat op mijn vraag om te informeren naar het federale standpunt dat werd ingenomen en of er fundamentele verschillen in visie waren met de Vlaamse regering”, besluit het Vlaams parlementslid. “Als we beweren bekommerd te zijn om Catalonië zou het ridicuul zijn te doen alsof wat de federale regering doet absoluut geen impact heeft.”