Hervorming is niets meer dan een druppel op een hete plaat
De gerechtelijke hervorming, die vandaag in de Kamercommissie Justitie werd gestemd, voorziet in arrondissementen van ongelijke grootte. Dit zorgt voor een scheeftrekking en een ongelijkheid in de rechtsbedeling. Het voorstel van de parketten om 900.000 inwoners per arrondissement aan te houden wordt niet gevolgd.
De magistraten worden ongelijk verdeeld. Zo is Limburg ten opzichte van Antwerpen onderbedeeld, maar ook Vlaanderen ten opzichte van Wallonië. Henegouwen daarentegen, de thuisbasis van premier Di Rupo, krijgt als enige arrondissement zowaar twee procureurs.
Waar de arbeidshoven en -afdelingen, de arbeidsrechtbanken en rechtbanken van koophandel buiten de eenmaking worden gehouden, en waardoor er dus helaas geen eenheidsrechtbank komt, zitten de vredegerechten eigenaardig genoeg wel in de eenmaking van de beheersstructuur. Het nabijheidsbeginsel wordt hiermee met voeten getreden.
Er wordt uitgegaan van een provinciale omschrijving van de gerechtelijke arrondissementen doch Vlaams Brabant krijgt geen eigen gerechtelijk arrondissement. Dit is een voortvloeisel van de verfoeilijke hervorming van het gerechtelijk arrondissement Brussel.
De hervorming is ook een gemiste kans om van de griffiers, opnieuw, een volwaardig, derde orgaan van de rechterlijke macht te maken. Het gerechtelijk landschap is door de hervorming niet overzichtelijker geworden. Integendeel zelfs. Door de creatie van B-H-V en de eigenaardige structuur van het arrondissement Henegouwen, is het in de praktijk complexer geworden.
Voor het Vlaams Belang redenen genoeg om zich tegen deze hervorming te kanten.
Bert Schoofs
Volksvertegenwoordiger