Persberichten
zondag, 12 jul 2020

Vlaams Belang wil belangenconflict inroepen rond abortuskwestie

Het Vlaams Belang is bijzonder verbolgen over de plannen van de Franstalige linkerzijde om de legale abortustermijn uit te breiden naar 18 weken. De partij wijst er op dat er helemaal geen meerderheid te vinden is in Vlaanderen en voelt aan dat met het radicale voorstel ongeboren baby’s worden ingezet als pionnen op het schabouwelijk schaakspel van de federale formatie. “De boodschap van de Franstaligen is duidelijk: ofwel rammen we Vlaanderen een regering door de strot die het niet wil, ofwel rammen we aparte wetten door de strot die Vlaanderen niet wil. Vlaanderen en honderden baby’s worden hiermee koudweg langs de kant gezet.”

Sinds vorig jaar willen een aantal partijen de abortustermijn vergroten van 12 weken naar 18 weken, ondanks dat er nooit een grondige evaluatie plaatsvond van de huidige abortusregeling. Na 12 weken verwachting start het tweede trimester, waarin de hartslag sterker wordt en andere levenssystemen verder ontwikkelen. Vingernagels, haar, wimpers en teennageltjes vormen zich eveneens in dit stadium. Maar artsen die de termijnregeling overtreden, zouden toch niet worden vervolgd, want alles zou gedepenaliseerd worden. Tot slot zou de bedenktijd ingekort worden van zes dagen naar 48 uur. Volgens het Vlaams Belang is het voorstel radicaal verschillend van wat Vlaanderen kan en wil aanvaarden.

“Er is absoluut geen draagvlak in Vlaanderen voor dit radicale voorstel tegen menselijk leven”

“We hebben alle begrip voor de moeilijkheden die vrouwen kunnen ondervinden als ze ongewenst zwanger worden. Maar op 18 weken is een baby zo’n 20 cm groot. Er is in Vlaanderen absoluut geen draagvlak om die onschuldige, hulpeloze mensjes dood te maken”, zegt Chris Janssens, fractieleider voor het Vlaams Belang in het Vlaams Parlement. “Dit brengt de grootst mogelijke schade toe aan de belangen van Vlaanderen en de Vlamingen. Het moet gedaan zijn met de Franstalige minderheid die deze flagrante schendingen van menselijk leven en waardigheid opdringen aan de Vlaamse meerderheid.”

Een belangenconflict kan ingediend worden als het ene parlement zich ernstig benadeeld voelt door een voorstel in een andere wetgevende assemblee. Een goedkeuring kan met drie vierde van de stemmen en schort de procedure in het andere parlement - in dit geval de Kamer - voor 60 dagen. Het Vlaams Belang laat weten dat het nu woensdag zo’n belangenconflict zal indienen in het Vlaams Parlement. CD&V, N-VA, Vlaams Belang en Open Vld hebben een 3/4de-meerderheid. “Open Vld zal moeten kiezen; schaart het zich achter de Vlaamse meerderheid en ineens ook achter haar regeringsmeerderheid of kiest het voor Frans- en progressiefdolle avonturen van de abortuscoalitie?”, besluit Janssens.