Nieuws
dinsdag, 17 mrt 2020

Vlaams Belang wil beurzen tijdelijk sluiten

Het Vlaams Belang roept op om de Belgische beurs tijdelijk te sluiten. Dit om alle paniekverkopen een halt toe te roepen en verdere economische schade zoveel mogelijk te beperken. “Op die manier moeten mensen hun aandelen behouden, maar zakken ze ook niet verder in waarde. Na de noodmaatregel kan de normale handel zich weer verder zetten, maar in letterlijk en figuurlijk gezondere omstandigheden.” Eerder riep ook ook financieel journalist Paul D’Hoore op om hetzelfde te doen.

Maandag openden de Belgische beurzen opnieuw flink in het rood, met tegen de middag verliezen voor de Bel20 - de belangrijkste index van grote bedrijven op de Brusselse beurs - van rond de 10 procent. Dinsdagochtend zag kortstondig herstel, maar dit werd snel tenietgedaan. De implosie op de aandelenmarkt kan niet alleen schadelijk zijn voor spaarders en speculanten, maar ook een negatieve weerslag hebben in de reële economie. Dit zeker in de Westerse wereld waar beide systemen sterk interdependent zijn.

Vlaams Belang: “Als nagenoeg de gehele ontwikkelde wereld in (semi-)lockdown gaat, waarom zouden we beurzen dan vrij open houden?”

“De coronacrisis vergt daadkrachtig beleid qua preventie en gezondheidszorg, maar ook de financiële sector dient dringend beschermd te worden”, zo laat Kamerlid Wouter Vermeersch (Vlaams Belang) optekenen. “Als nagenoeg de gehele ontwikkelde wereld in (semi-)lockdown gaat, waarom zouden we beurzen vrij open houden? Het is duidelijk dat er een omgekeerde zeepbel op basis van paniekverkopen is ontstaan die echter wel permanente schade kan toebrengen als we niet tijdig optreden. Sluit dus de Brusselse beurs, zeker tot wanneer de noodmaatregelen niet langer gelden. Wanneer die crisis-maatregelen worden ingetrokken, zal de spreekwoordelijke stier zichzelf wel opnieuw tonen.” 

De partij denkt dat het verstandig is dat andere beurzen hier ook in volgen. De oproep van het Vlaams Belang kadert in een bredere vraag van de partij om beschermende economische maatregelen toe te passen naast de medische noodmaatregelen. Eerder vorige week riep het Vlaams Belang zo ook op tot een federaal noodfonds voor de horeca-sector ter aanvulling van de Vlaamse maatregelen en denkt de partij na over steunmaatregelen zoals het optrekken van de technische werkloosheid.