Nieuws
donderdag, 06 feb 2020

Vlaams Belang wil noodfonds voor hulpdiensten

Het wanbeheer bij Binnenlandse Zaken heeft drastische gevolgen voor mensen hun veiligheid, zo blijkt opnieuw na hoorzittingen in de Kamer en verslaggeving van Het Laatste Nieuws. Het Vlaams Belang wenst echter niet bij de pakken neer te zitten en wil onmiddellijk ingrijpen door bij de volgende begrotingsstemming extra middelen vrij te maken voor de hulpdiensten in een noodfonds. De partij wil hiermee tegemoet komen aan het nijpend personeelstekort en de soms erbarmelijke uitrusting van onze hulpverleners. “Veiligheid is dé primaire taak van de overheid. Als we hierin falen, faalt de hele staat. Dit moeten we nu aanpakken.” 

De hervormingen die regering Michel de afgelopen jaren heeft doorgevoerd inzake onze nooddiensten hebben hun doel gemist, daar waren nagenoeg alle personen die hierover in de Kamer getuigden het eens. Sterker, er blijkt zelfs een negatief effect. “Het doel van de hervorming was het veiligheidsniveau in België doen stijgen, maar ik ben van oordeel dat het veeleer gedaald is”, zo klinkt het bij de brandweer. Het rapport over de huidige toestand staat vol met schrijnende toestanden - van grote personeelstekorten, te weinig ladderwagens, tot onbereikbare noodoproepen. Het wanbeheer heeft meer dan zelden doden tot gevolg. Het Vlaams Belang wil daarom onmiddellijke initiatieven nemen om onze hulpdiensten te hulp te schieten.

Wie bespaart op hulpdiensten, speelt met de levens van onze bevolking. De gevolgen zijn immers dramatisch. De mannen en vrouwen die dagelijks voor onze veiligheid instaan, verdienen beter. Kies voor juiste prioriteiten, bespaar onder andere op immigratie, niet op onze veiligheid! pic.twitter.com/xnwbGZ1FVO

— Vlaams Belang (@vlbelang) February 6, 2020

Vlaams Belang: “Geef onze hulpdiensten de steun en middelen die ze verdienen”

Concreet wil de partij bij de volgende stemming over de voorlopige twaalfden - de begroting in lopende zaken - een amendement toevoegen om een noodfonds aan te maken voor onze hulpdiensten, net zoals het Vlaams Belang meewerkte aan een noodfonds voor de zorgsector tijdens de twaalfdenstemming afgelopen oktober.

“Veiligheid is dé primaire taak van de overheid. Als we hierin falen, faalt heel de staat. Als we als wetgever nu niet kunnen aantonen dat we bereid zijn om onze nooddiensten te helpen als zij zelf in de nood zitten, dan weet ik niet wat we hier eigenlijk doen”, zo stelt Kamerlid Ortwin Depoortere (Vlaams Belang) die de commissie Binnenlandse Zaken voorzit. “De zogenaamde optimalisaties hebben ervoor gezorgd dat sommige brandweerdiensten zelfs geen toegang tot ladderwagens hebben. Straks moeten ze bij de brandweer nog ‘pshhht’ roepen naar vuurhaarden. Ook aangepast materiaal voor biologische of chemische terreuraanvallen ontbreekt bijvoorbeeld. Kan gewoon niet. Punt.”

De grootte van de som die moet worden vrijgemaakt, zal de partij vaststellen aan de hand van de noden weergegeven in het rapport en berekeningen die het zelf zal maken. Daarnaast zal het Vlaams Belang ook de nodige parlementaire initiatieven nemen om de Civiele Bescherming - die volgens het Vlaams Belang nagenoeg kapot bespaard is door gewezen binnenlandminister Jan Jambon (N-VA) - weer in ere te herstellen.