VRT moet in Brussel blijven
Het VRT-omroepgebouw heeft zijn tijd meer dan gehad. Het gebouw wordt geconfronteerd met veiligheidsproblemen door onder meer betonrot. Ook het gebrek aan moderne isolatie vormt een probleem waardoor de VRT de radiator van Brussel is met de daaraan verbonden kosten. Evenmin beantwoordt het gebouw geenszins aan de noden van een modern mediabedrijf.
Deze problematiek is echter niet nieuw. Reeds in 2003 werd er een renovatieproject opgezet onder de welluidende titel ‘TOM-project’. Maar het project werd echter gestaakt omdat wegens het slechte bestuur van het vorige management grote besparingen noodzakelijk waren. Vlaams Belang stelt zich de vraag of men destijds in het kader van de huisvesting geen beslissing had moeten nemen. De Vlaamse regering liet hierdoor kostbare jaren verloren gaan met als gevolg de nog meer lamentabele staat van het VRT-gebouw.
Vermits deze zomer een nieuwe beheersovereenkomst moet afgesloten worden, is het essentieel dat de Vlaamse regering zo snel mogelijk knopen doorhakt in het huisvestingsdossier van de VRT. Voor Vlaams Belang zijn er maar twee mogelijkheden: ofwel een renovatie van het huidige gebouw, of de verkoop van de huidige site en een nieuwbouw elders. De regering moet terzake dringend een kosten-batenanalyse opstellen.
Inzake een mogelijke verhuis gaan er geruchten dat de VRT Brussel zou verlaten. Voor Vlaams Belang kan hiervan absoluut geen sprake zijn. Brussel is en blijft de hoofdstad van Vlaanderen. Het zou vanwege de Vlaamse regering dan ook een zeer slecht signaal zijn om de omroep van de Vlaamse Gemeenschap uit de Vlaamse hoofdstad weg te trekken. Want wat is dan het volgende? De Vlaamse regering onderbrengen in Gent? Het Vlaams Parlement huisvesten in Mechelen? Voor Vlaams Belang is een verhuis van de VRT uit Brussel even absurd.
Wim Wienen
Vlaams parlementslid
Filip Dewinter
Vlaams parlementslid