Nieuws
donderdag, 27 jan 2022

“Vlaanderen beter promoten als toeristische bestemming”

De bekendheid van Vlaanderen en haar toeristische bestemmingen gaat erop achteruit. Dat blijkt uit onderzoek van Toerisme Vlaanderen bij actieve reizigers uit 19 landen. Slechts 61% van de ondervraagde Europeanen kent Vlaanderen. Vlaams Parlementslid Kristof Slagmulder drong in het Vlaams Parlement bij toerismeminister Zuhal Demir (N-VA) aan om een tandje bij te steken op vlak van het promoten van Vlaanderen en haar kunststeden als toeristische bestemming. Troeven zijn er in Vlaanderen zeker genoeg: ons erfgoed, onze natuur, onze kunststeden, onze cultuur en ons culinair vakmanschap”, luidde het. 
 Via een grootschalig reputatie- en ambassadeursonderzoek van Toerisme Vlaanderen werden er maar liefst 19.000 personen uit 19 landen - waarvan 13 Europese - ondervraagd. Eerdere onderzoeken vonden al plaats in 2012 en 2017. Uit de nieuwe studie blijkt nu dat één op drie van de bevraagde Europeanen Vlaanderen een aantrekkelijke vakantiebestemming vindt voor een korte trip en één op vier Europeanen zelfs voor een langere vakantie. De drie belangrijkste redenen om voor Vlaanderen te kiezen, zijn de historische steden, de mooie landschappen en het erfgoed. 

“Onze toeristische sector - die het nu moeilijk heeft - verdient alle steun”

Minder goed nieuws is dat de bekendheid met Vlaanderen of met één van de steden ten opzichte van de resultaten van 2017 gedaald is. Waarschijnlijk heeft de covidpandemie daar ook wel invloed op gehad. Slechts 61% van de ondervraagde Europeanen blijkt Vlaanderen te kennen, 69% Antwerpen en Brugge, 50% Gent en amper 26% Ieper - dat nochtans zo belangrijk is voor het herdenkingstoerisme. Brussel scoort met 85% fors beter. Bij de bevraagden die Vlaanderen niet overwogen als vakantiebestemming, gaf 43% aan dat andere bestemmingen hen meer aantrokken en 27% dat ze Vlaanderen niet genoeg kenden. 

De dalende cijfers bewijzen dat Demir meer inspanningen moet leveren om Vlaanderen te promoten in het buitenland. Landen als Griekenland en Turkije bestoken ons voortdurend met eigen toeristische promofilmpjes, zelfs in volle coronacrisis. 

“Maar onze toeristische sector heeft ook fors geleden onder de crisis en verdient dat de Vlaamse regering ook onze eigen troeven uitspeelt via reclameboodschappen in buitenlandse media. Internationale spoorwegmaatschappijen, luchthavens en influencers kunnen hier een cruciale aanvullende rol in spelen”, vindt Slagmulder. “Het aantrekken van bezoekers, zal niet alleen voor onze toeristische sector een belangrijke steun betekenen, maar ook voor onze Vlaamse economie als geheel.”