
Door de toetreding van Kroatië tot de EU moeten een aantal staten – waaronder België – een zetel afstaan. De Belgische vertegenwoordiging in het Europees Parlement daalt daarmee van 22 naar 21 zetels. Zoals voorspelbaar, is het opnieuw Vlaanderen dat een zitje mag inleveren.
Onrechtvaardige verdeling
Reeds bij de vorige Europese verkiezingen (2009) was de verdeling van de zetels – met 13 Vlaamse, 8 Waalse en 1 Duitstalige – al stevig in het nadeel van de Vlamingen. Voor een Vlaamse zetel waren 313.000 stemmen nodig, tegenover 307.000 voor een Waalse. Met de plannen van de regering-Di Rupo zouden voor een Vlaamse zetel voortaan liefst 339.662 stemmen nodig zijn, zegge en schrijve 30.000 meer dan voor een Waalse.
13/8
Wanneer de 21 Belgische zetels voor het Europees Parlement gelijkmatig worden verdeeld, heeft Vlaanderen recht op 13 zetels, tegenover 8 voor het Franstalige landsgedeelte. Vlaams Belang-senator Bart Laeremans diende ondertussen een wetsvoorstel in voor het hanteren van rechtvaardige criteria voor de verdeling van de Europese zetels. In de Kamer diende Filip De Man eenzelfde voorstel in.