Vlaams Belang blokkeert VRT ingang en gaat naar Raad Van State
VRT college van hoofdredacteurs beslist bij consensus over deelname Vlaams Belang aan VRT programma’s
Een 100-tal mandatarissen en militanten van het Vlaams Belang hebben actie gevoerd aan de VRT. Met tv-toestellen opgesteld aan de ingang, spandoeken, sirenes en vuurwerk werd de ingang van de VRT een uur geblokkeerd. Vlaams Belang-fractieleider Filip Dewinter schetste nogmaals de kritiek van het Vlaams Belang op de verscherpte houding van de VRT ten aanzien van het Vlaams Belang. Hij kondigde aan dat het Vlaams Belang desnoods via burgerlijke ongehoorzaamheid en acties in de VRT studio’s de boycot van de VRT ten aanzien van het Vlaams Belang zal aanvechten. Tevens liet hij weten dat het Vlaams Belang hoe dan ook naar de Raad van State trekt aangezien artikel 25 van de grondwet (verbod op censuur) en het mediadecreet (VRT dient op een neutrale en objectieve manier te berichten) overtreden wordt. “Door het Vlaams Belang te onderwerpen aan aparte criteria en beslissingsprocedures wordt het gelijkheidsbeginsel geschonden en kan het Vlaams Belang een procedure aanspannen bij de Raad van State”, zei Filip Dewinter.
Om half elf werd een delegatie van het Vlaams Belang bestaande uit voorzitter Frank Vanhecke, de fractieleiders Filip Dewinter, Gerolf Annemans en Joris Van Hauthem ontvangen bij VRT grote baas Tony Mary. Tijdens het gesprek liet Tony Mary weten dat deze ochtend het directiecomité de nota ‘de VRT en de democratische samenleving’ bevestigd heeft, aangezien er “geen verandering zou zijn na de veroordeling van het Vlaams Blok en de overgang naar Vlaams Belang”. De VRT gaat hiermee in tegen de beslissing van het bureau van het Vlaams Parlement dat na de veroordeling van het Vlaams Blok in de overgang van Vlaams Blok naar Vlaams Belang een reden zag om de partijfinanciering van het Vlaams Belang te handhaven. Tony Mary stelde eveneens dat de nota strenger wordt, aangezien in de toekomst het college van hoofdredacteurs in consensus dient te beslissing over het uitnodigen van Vlaams Belangers in VRT programma’s. In de praktijk betekent dit dat de drie VRT hoofdredacteurs als een soort “comité du salut public” boven de hoofden van de redacties en journalisten van de VRT, op basis van louter inhoudelijke en politieke overwegingen, over de opportuniteit van reportages, debatten en interviews met vertegenwoordigers van het Vlaams Belang zullen beslissen. Door Tony Mary werd bevestigd, dat ‘aangezien er bij consensus beslist wordt ieder van de 3 hoofdredacteurs in de praktijk vetorecht heeft’. In de loop van deze week zal een gesprek plaatsvinden tussen een delegatie van het Vlaams Belang en het college van VRT hoofdredacteurs.
Hoe dan ook pikt het Vlaams Belang het niet dat het onderworpen wordt aan een uitzonderingsprocedure waarbij een ‘rechtscollege’ van hoofdredacteurs als een opperste sovjet beslist over de behandeling van het Vlaams Belang door de VRT nieuwsdienst. Met deze beslissingen gedraagt de VRT zich als de marionet van het politiek establishment en de traditionele partijen en wordt de VRT een belangrijke actor in de strijd tegen het Vlaams Belang’ , zei Filip Dewinter na afloop van het gesprek met Tony Mary.
Wim Van Osselaer
Perswoordvoerder fractie Vlaams Belang