Nieuws
dinsdag, 23 jun 2020

Wachtlijsten gehandicaptenzorg torenhoog: “Vrijblijvende praat Beke onbegrijpelijk”

Het Vlaams Belang is bijzonder teleurgesteld in het financieel zorgbeleid van de Vlaamse regering van minister-president Jan Jambon (N-VA) en welzijnminister Wouter Beke (CD&V). De nieuwste cijfers rond de wachtlijsten in de gehandicaptenzorg tonen alweer geen enkele verbetering. Meer dan 20.000 gezinnen wachten nog steeds op steun. “Waarom geven we geld uit aan nutteloze provinciebesturen en cultuurbobo’s terwijl de wachtlijsten blijven aanslepen? Maak het nodige geld vrij. Punt.” Vlaams Belang pleit er verder voor om van zorgsteun een afdwingbaar recht te maken zodat hulpbehoevenden niet langer “slachtoffer kunnen zijn van een gebrekkige overheid zoals deze.”

Maar liefst 20.000 gezinnen wachten nog steeds op financiële ondersteuning om blijvend (mantel)zorg te kunnen organiseren om familieleden of andere naasten te helpen. Sommigen staan al sinds 2011 op een wachtlijst. Dit jaar zijn er amper 255 mensen van die lijst weggewerkt. De problematiek rond deze wachtlijsten sleept al jaren aan. Op Radio 1 was zorgminister Wouter Beke (CD&V) dinsdagochtend te gast om er te spreken over de materie. Maar zelfs op de vraag of de wachtlijsten volgend jaar kleiner kunnen worden, antwoordde Beke ontwijkend, enkel stellend dat naarmate de bevolking groeit, de nood aan zorg groeit.

“Nogal wiedes dat naarmate er meer mensen zijn, er meer hulpbehoevende mensen zijn”, reageert Vlaams Parlementslid Immanuel De Reuse (Vlaams Belang). “De vraag is wat deze regering eraan gaat doen. En op basis van wat ik Beke heb horen vertellen op Radio 1 blijkt dat niet veel te zijn. Geen enkele concrete belofte buiten wat men in het verleden al deed, geen enkel concreet nieuw plan. Nochtans is het evident; die wachtlijsten moeten weg. Maak daar het geld voor vrij. Punt.”

Vlaams Belang vraagt onmiddellijke vrijmaking nodige budget en wil van zorgsteun afdwingbaar recht maken

Concreet wil Vlaams Belang dat de Vlaamse Regering het nodige geld vrijmaakt om de wachtlijsten weg te werken “zodat er opnieuw met een schone lei gewerkt kan worden”. Berekeningen uit 2019 gaven aan dat om álle wachtlijsten in de gehandicaptenzorg weg te werken - dan gaat het over zorgbudgetten, basisbudgetten, persoonsvolgende budgetten en dergelijke meer - er 1,6 miljard nodig is, terwijl daarvoor maar 270 miljoen euro werd vrijgemaakt door Jambon I. “Als we voor dit al geen geld durven alloceren, voor wat dan wel?", vraagt De Reuse nog. "Schaf de provincies af, regionaliseer de intercommunales, halveer het aantal parlementsleden, snoei in de diversiteitsindustrie, laat inburgeringscursussen betalen door de cursisten, durf nu eindelijk eens knippen in de cultuursubsidies en ga desnoods lenen, maar werk die wachtlijsten verdikke weg.”

Tot slot pleit het Vlaams Belang er ook voor dat zorg en zorgondersteuning een wettelijk afdwingbaar recht wordt, zoals bijvoorbeeld het recht op vrije mening. Op die manier moeten hulpbehoevenden niet jaren aan een stuk slachtoffer zijn van een gebrekkige overheid, maar kan die overheid in gebreke gesteld worden en worden verplicht om de nodige steun te verschaffen.