
U kent de verhalen over discriminatie op de werkvloer. We gaan niet doen of het probleem helemaal niet bestaat, maar de meeste werkgevers zoeken volgens ons toch de meest geschikte en best opgeleide werknemer. Het kleurtje maakt hen wellicht niet veel uit. Er zijn inderdaad voorbeelden van allochtonen die zich met succes integreren en die zich door hard werken een plaats veroveren in onze samenleving, maar er zijn er helaas ook die liever op straat rondhangen of kiezen voor een criminele carrière.
Vooroordelen of feiten?
De hoge werkloosheid onder allochtone jongeren wordt heel vaak voorgesteld als een gevolg van ‘uitsluiting’, maar dat plaatje klopt niet. Heel vaak kiezen probleemjongeren er zèlf voor om niet te werken. “Ze halen hun neus op voor ongeschoolde, laagbetaalde arbeid. En àls ze al een baan accepteren, komen ze vaak te laat. Alle ‘vooroordelen’ bleken gewoon te kloppen’, zegt de Nederlandse jongerenwerker Anton van Winsen ontmoedigd in een interview met het Algemeen Dagblad. Van Winsen ging in Utrecht aan de slag als arbeidscoach en moest 50 notoire probleemjongeren aan een vaste job helpen. Dat kon geen probleem zijn, want er waren in die regio ruim duizend ongeschoolde werkloze allochtonen. Een flink deel daarvan zit in de criminaliteit of dreigt erin te belanden. Maar ze zaten niet te wachten op Van Winsen en al helemaal niet op een job.
‘Ik ben niet gek’
Van Winsen reageert onthutst op de droge reactie van een werkloze jongere die een baan kreeg aangeboden: “Voor zo’n loon kom ik mijn bed niet uit!” Jongeren die toch op een aanbod ingaan en hun vrienden op straat tegenkomen, krijgen dan te horen: “Voor zo weinig geld ga je toch niet elke dag werken. Dat is iets voor Polen.” Commentaar overbodig. In België is het niet anders. Dat allochtone jongeren als drugkoerier of –dealer, met diefstallen of als pooier vijf of tien keer zoveel kunnen verdienen als met een eerbare job, is en blijft het grote probleem. Voor veel jongeren is de verleiding van het snelle geld en blitse auto’s gewoon te groot om te weerstaan. En, zoals bekend, zijn de risico’s klein en de straffen laag. Misdaad loont in België…