
Vanaf 2014 verdwijnt de fiscale aftrek voor woonkredieten. De aankondiging zorgde meteen voor lichte paniek bij de meer dan 2,5 miljoen mensen in dit land die nu een hypothecaire lening afbetalen. Federaal minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V) haastte zich om de betrokkenen gerust te stellen: voor de al lopende leningen zou er niets veranderen. Zijn partijgenoot Servais Verherstraeten drukte die hoop gisteren de kop in. De fiscale aftrek verdwijnt voor álle woonkredieten… Oeps, foutje in CD&V-rangen. Het is nu voor veel mensen bang afwachten of de Vlaamse regering een compensatiemaatregel kan uitwerken en betalen.
Belastingen
Belastingspecialist Jef Wellens noemt dat “onuitgegeven”. “Bij vroegere hervormingen van de belastingaftrek op woningen bleef de huizenkoper tot het einde van de looptijd van zijn lening in hetzelfde fiscale regime.” Maar dat kan na de staatshervorming en de overdracht van bevoegdheden niet langer. De gewesten kunnen niet werken met een fiscale aftrek, want de personenbelasting is en blijft federaal.
Vlaams geld in Vlaamse handen
“Dit is een oude Vlaamse eis die werkelijkheid wordt: Vlaanderen krijgt alle bevoegdheden in handen om een echt woonbeleid te voeren”, juicht Servais Verherstraeten. Maar het zegebulletin is misplaatst. Net zoals de CD&V-propaganda na het rampzalige akkoord over de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde. Wat ben je immers met die bevoegdheden als je het geld niet hebt.
De kwestie legt de onvolmaaktheid van een halfslachtige Belgische staatshervorming nog eens bloot. Eigenlijk zouden de belastingen naar de gemeenschappen moeten gaan, zodat die zelf kunnen beslissen wat ze met dat geld doen. Nu krijgt Vlaanderen dotaties van de federale overheid, terwijl het net andersom zou moeten zijn. Kijk maar naar Catalonië, dat zelf de belastingen int en daarvan een (beperkt) deel doorstort aan Madrid. In België lijkt dat nog ver af. Een kinderhand is gauw gevuld en bij CD&V is men wel vaker blij met een dode mus. Meer Vlaamse autonomie? Neen, daar zijn we nog niet.