
Deze week besliste de Zwitserse regering de immigratie vanuit Oost-Europa in te perken. De maatregel is beperkt tot één jaar en slaat op acht landen – Tsjechië, Estland, Letland, Litouwen, Hongarije, Polen Slovenië en Slowakije – van waaruit buitenproportioneel veel immigranten naar het Alpenland afzakken.
Eerste stap
Vermits deze maatregel beperkt is in tijd en ruimte zal het effect ervan eerder beperkt blijven. De beslissing van de Zwitserse regering is dan ook voornamelijk bedoeld als geruststellend gebaar tegenover de bevolking die zich hoe langer, hoe meer zorgen maakt over de toegenomen immigratie. De gevolgen van deze massieve inwijking laten zich gevoelen op zowat alle terreinen van het maatschappelijk leven. Zowel inzake arbeidsmarkt, grond- en huurprijzen, mobiliteit, ruimtelijke ordening, infrastructuur, onderwijs en sociale zekerheid is de impact merkbaar.
Stem van het volk
Voor veel Zwitsers is het dan ook duidelijk dat heel wat meer nodig is en dat de maatregel waartoe de regering deze week besloot slechts een eerste stap mag zijn. Dat bleek trouwens eerder al uit de 136.195 handtekeningen die de Zwitserse Volkspartij (SVP) in een mum van tijd wist te verzamelen voor het organiseren van een referendum voor een drastische verstrakking van het immigratiebeleid, dat later dit jaar zal plaatsvinden.
Het lijdt geen twijfel dat een grote meerderheid in eigen land er net zo over denkt. Zo bleek nog geleden uit een onderzoek dat een verpletterende meerderheid van de bevolking van oordeel is dat er de jongste jaren te veel immigranten het land zijn binnengekomen en dat de immigratie een zware belasting vormt voor onze sociale voorzieningen. Het verschil is natuurlijk wel dat de Zwitsers zich in een referendum vrijelijk over dit soort kwesties kunnen uitspreken én dat de politieke klasse zich bij dit oordeel heeft neer te leggen.