Nieuws
dinsdag, 26 sep 2023

Enkelbanden steeds vaker doorgeknipt

Foto: iStock. Enkelbanden steeds vaker doorgeknipt

Het Laatste Nieuws bericht vandaag dat in 2023 al 228 veroordeelden hun enkelband manipuleerden of ze zelfs gewoon doorknipten. “Dit toont het falen aan van dit systeem en van Justitie in het algemeen”, zegt Vlaams Parlementslid Adeline Blancquaert, die in juli nog aan het licht bracht dat veroordeelden die hun enkelband doorknippen vaak gewoon een nieuwe krijgen en niet eens naar de gevangenis moeten. “Voor het Vlaams Belang horen criminelen in de gevangenis thuis.”

Vorige maand hadden al 1.300 mensen méér een enkelband gekregen dan in dezelfde periode het jaar voordien. Men verwacht dat dit jaar een recordaantal van 7.000 mensen onder elektronisch toezicht zullen worden geplaatst. “De enkelband is zo populair omdat het als remedie tegen de schrijnende overbevolking in de gevangenissen wordt gezien”, aldus Blancquaert. “Maar die overbevolking kan enkel aangepakt worden door buitenlandse criminelen hun straf in het land van herkomst te laten uitzitten. Meer dan 40 procent van de gevangenisbevolking beschikt niet over de Belgische nationaliteit en drie vierde van hen is zelfs illegaal in het land.”

“Gevangenisstraf voor wie enkelband manipuleert”

Het lukte Het Laatste Nieuws niet om uit te vlooien hoeveel enkelbanden er elk jaar precies worden doorgeknipt, maar sinds begin dit jaar is er sprake van 228 manipulaties, of 3,5 procent van het aantal geplaatste banden. “Het zijn er alleszins meer dan vorig jaar, maar met 43 procent meer aangegespte enkelbanden is dat ook niet verwonderlijk”, gaat Blancquaert verder. “Vlaams minister van Justitie Zuhal Demir (N-VA) komt in een reactie vandaag niet verder dan het vaststellen dat vele veroordeelden zich inderdaad onttrekken aan elektronisch toezicht, maar ze zou eindelijk eens mogen inzien dat het niet louter een gemakkelijkheidsoplossing tegen overbevolking mag zijn, en dat mensen die hun band doorknipten definitief in de cel thuishoren.”

“Het Vlaams Belang is op zich niet tegen het gebruik van enkelbanden gekant”, besluit Blancquaert. “Maar enkel door mensen die aan het profiel voor elektronisch toezicht voldoen. Niet door criminelen die ernstige feiten hebben gepleegd en een gevaar voor de maatschappij vormen.”