Persberichten
dinsdag, 04 jul 2023

Veroordeelden die enkelband doorknippen, krijgen vaak nieuwe enkelband en moeten dus niet naar gevangenis

Verdachten of veroordeelden die onder elektronisch toezicht staan en hun enkelband doorknippen, krijgen in de praktijk vaak gewoon een nieuwe enkelband wegens de overbevolking in de gevangenissen. Dat blijkt uit het antwoord van Vlaams minister van Justitie en Handhaving Zuhal Demir (N-VA) op een vraag van Vlaams Parlementslid Adeline Blancquaert (Vlaams Belang). “Hoe laks is het justitiebeleid in dit land wel niet als zelfs het doorknippen van een enkelband onbestraft blijft?”, vraagt Blancquaert zich af. Dat mensen die zich aan hun elektronisch toezicht willen onttrekken niet naar de cel vliegen, werkt de straffeloosheid in de hand. Demir moet op tafel kloppen bij haar federale collega Vincent Van Quickenborne.”

Het aantal elektronische enkelbanden dat werd aangesloten is duidelijk in stijgende lijn. In 2020 werden er 4.201 aangesloten. In 2021 waren het er al 4.374. 2022 was een recordjaar met 5.174 aansluitingen. Het aantal keer dat een enkelband alarm sloeg na activatie is ook jaarlijks toegenomen. In 2020 ging het om 470 seiningen, in 2021 om 668 en in 2022 om 707. Een seining kan verschillende redenen hebben: vermoeden van ontvluchting, niet bereikbaar zijn voor het Vlaams Centrum Elektronisch Toezicht (VCET), bedreigingen aan de medewerker van het VCET, manipuleren van het toezichtsmateriaal (bijvoorbeeld opzettelijke beschadiging aanbrengen aan of doorknippen van de enkelband), enzovoort.

“Dat veroordeelden die hun elektronisch toezicht niet respecteren niet naar de cel moeten, bewijst hoe laks het justitiebeleid is”

Opvallende verklaring ook van minister Demir: criminelen die onder elektronisch toezicht staan en hun enkelband doorknippen, worden na betrapping vaak eenvoudigweg opnieuw onder elektronisch toezicht geplaatst, ondanks het opzettelijk beschadigen van het toezichtmateriaal en de wil om zich illegaal te onttrekken aan hun straf. De reden daarvoor is volgens minister Demir de overbevolking in de gevangenissen. Uit het antwoord blijkt ook duidelijk dat Demir met deze gang van zaken niet akkoord gaat. “Ik betreur de herkansingen die opdrachtgevers telkens geven aan veroordeelden door hen opnieuw een enkelband toe te kennen ondanks dat er sprake is geweest van opzettelijk beschadigen van het toezichtmateriaal en dus de wil om zich te onttrekken aan het ET”, luidt het. 

Volgens het Vlaams Belang illustreert de kwestie opnieuw hoe de overbevolking in de gevangenissen de straffeloosheid in de hand werkt. “Dat criminelen die hun enkelband doorknippen in de praktijk vaak gewoon een nieuwe enkelband krijgen, bewijst hoe laks het justitiebeleid is”, reageert Blancquaert. “Een enkelband is al geen volwaardig alternatief voor een gevangenisstraf en kan voor mij al zeker geen straf zijn voor mensen die zich reeds probeerden te onttrekken aan het elektronisch toezicht.” Het Vlaams Belang dringt erop aan dat minister Demir hierover op tafel klopt bij haar federale collega Vincent Van Quickenborne (Open Vld).