Persberichten
maandag, 12 feb 2024

Grootst aantal klachten over windmolenhinder in Vlaanderen op zeven jaar tijd

Foto: iStock. Grootst aantal klachten over windmolenhinder in Vlaanderen op zeven jaar tijd

Er waren in 2023 66 klachten over windmolenhinder in Vlaanderen, wat het grootste aantal klachten is van de afgelopen zeven jaar. Dit blijkt uit cijfers die Vlaams Parlementslid Johan Deckmyn (Vlaams Belang) opvroeg bij Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA). “Deze klachten zijn ook een gevolg van het beleid van Demir”, aldus Deckmyn. “Er is dringend nood aan afgebakende planlocaties voor windturbines.”

Het aantal klachten over windmolenhinder is het afgelopen jaar toegenomen. In 2023 werden er maar liefst 66 klachten ingediend, wat het grootste aantal is van de afgelopen zeven jaar. In 2022 ging het nog om 51 klachten en in 2021 om 29. Enkel in 2015 en 2016 lag het aantal hoger dan in 2023, met respectievelijk 72 en 94 klachten. 

De voornaamste redenen van de klachten waren geluidshinder en slagschaduw. De Omgevingsinspectie behandelt alle hinderklachten over klasse 1 windturbines die zij ontvangt en op dit moment is 85 procent van alle klachten afgehandeld. Het recordaantal klachten in 2023 volgt op een jaar waarin er met 93 projecten een recordaantal vergunningen werd afgeleverd. Het ging toen om 112 windturbines, wat het grootste aantal is sinds 2019. Toen werden er maar liefst 150 windturbines gebouwd.

“Record klachten gevolg van vergunningenhausse onder Demir”

“Het is niet verwonderlijk dat er zoveel klachten over windmolenhinder zijn”, zegt Deckmyn. “Die zijn een rechtstreeks gevolg van het vereenvoudigde vergunningsbeleid van minister Demir. Vroeger moesten windmolenprojecten eerst door de provincies behandeld worden, maar sinds september 2022 is de Vlaamse overheid de enige ver­gunningenverlener voor turbines van minstens 1,5 MW vermogen.”

Het Vlaams Belang pleit voor afgebakende planlocaties voor de inplanting van windturbines. “Op vlak van windenergie is Vlaanderen het Wilde Westen, waar windmolens al te lukraak ingeplant kunnen worden”, besluit Deckmyn. “Hier zijn nochtans ernstige veiligheidsrisico’s aan verbonden. Bovendien verslechtert onze ruimtelijke ordening door de voortschrijdende industrialisering van het Vlaamse landschap met alsmaar meer windmolens.”