Nieuws
woensdag, 20 sep 2023

Vlaanderen Wilde Westen op vlak van windmolens

Er werden in de eerste acht maanden van 2023 een recordaantal windmolens op land in Vlaanderen vergund. “Ondanks haar groene imago industrialiseert het Vlaamse landschap onder minister Demir steeds meer”, zegt Vlaams Parlementslid Carmen Ryheul. “Zij wil niet weten van afgebakende planlocaties en laat het lukraak inplanten van windmolens gewoon toe. Vlaanderen verandert onder haar toedoen meer en meer in het Wilde Westen.” 

Na de verdubbeling van het vergund vermogen aan windturbines op land vorig jaar is 2023 met nog vijf maanden voor de boeg al een recordjaar. Waar de voorgaande jaren 50 à 65 procent van de aanvragen een vergunning kregen, kreeg dit jaar al ruim 80 procent groen licht. Dit blijkt uit een analyse van De Tijd op ­basis van data van het Omgevings­loket. 

De vergunningenhausse komt voort uit het vereenvoudigde vergunningenbeleid van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA). Vroeger moesten zulke projecten eerst door de provincies behandeld worden, waarna beroepsprocedures mogelijk waren bij het departement Omgeving en de Raad voor Vergunningsbetwistingen. Sinds september vorig jaar is echter de Vlaamse overheid de enige ver­gunningenverlener voor turbines van minstens 1,5 MW vermogen.

Demir wil niet weten van afgebakende planlocaties voor de bouw van onshore windmolens

“Ondanks haar groene imago industrialiseert het Vlaamse landschap onder minister Demir steeds meer”, zegt Ryheul. “Ze wil er met een nieuw decreet zelfs voor zorgen dat ook in buffergebieden langs snelwegen en in landschappelijk waardevol agrarisch gebied makkelijker windmolens neergepoot kunnen worden.” 

Het Vlaams Belang pleit al langer voor afgebakende planlocaties voor de bouw van onshore windmolens. “Hoewel er duidelijke veiligheidsrisico’s zijn aan de lukrake inplanning van windmolens, wil Demir hier niet van weten”, aldus Ryheul. “Ondanks de grote woorden over de betonstop om de slechte ruimtelijke ordening in Vlaanderen te verbeteren, verandert Vlaanderen onder haar toedoen meer en meer in het Wilde Westen.”