Nieuws
dinsdag, 17 okt 2023

Meer Vlaamse studenten tandheelkunde nodig, en een taaltest voor buitenlandse tandartsen

Foto: iStock. Meer Vlaamse studenten tandheelkunde nodig, en een taaltest voor buitenlandse tandartsen

Het Vlaams Belang wil dat er meer geld vrijgemaakt wordt, zodat meer Vlaamse studenten de opleiding tandheelkunde kunnen aanvatten. Daarnaast wil de partij een bindende taaltest voor alle buitenlandse tandartsen die zich hier vestigen. “Vlaamse jongeren kunnen hun droom om tandarts te worden niet verwezenlijken”, zegt Kamerlid Steven Creyelman. Terwijl buitenlandse tandartsen niet aan een quotum moeten voldoen, onze taal niet machtig zijn en op een frauduleuze manier aan een Europees diploma tandheelkunde zijn geraakt.”

Het is duidelijk dat er zich een groot probleem stelt binnen het aanbod van de tandheelkundige zorg. De wachttijden lopen op, tandartsen stellen patiëntenstops in en bijna de helft van de nieuwe tandartsen komt uit het buitenland. “Tandartsen uit andere EU-landen, zelfs al spreken ze geen Nederlands, kunnen hier zomaar een praktijk openen”, aldus Creyelman die hierover minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) ondervroeg. “Voor buitenlandse tandartsen bestaat geen contingent, maar voor toekomstige Vlaamse tandartsen is dit wel het geval.” Dit jaar mochten slechts 218 studenten starten, terwijl maar liefst 1.512 geïnteresseerden zich inschreven voor de toelatingsproef tandheelkunde.

“Huidige gang van zaken is garantie op ongelukken”

“Voldoende aanbod is één aspect van de kwaliteit van de zorg, maar feit is dat die kwaliteit ook samenhangt met het recht van de patiënten om zich te kunnen uitdrukken in hun taal”, vervolgt Creyelman die onder meer wijst op de toename van Tunesische tandartsen met een Roemeens diploma. “Dit jaar alleen al waren er zo 25 dossiers. Achterpoortjes waarbij deze neptandartsen de weg naar ons land vinden, al hebben ze nauwelijks notie van onze taal, vormen een garantie voor ongelukken.” In de kwaliteitswet wou men een taaltest en een examen over de kennis van het gezondheidszorgsysteem opnemen, maar uiteindelijk haalden deze voorwaarden de wet niet. “Vandenbroucke stelt dat hij een voorstander van zo’n taaltest is, maar dat het allemaal nog besproken moet worden binnen de regering. Het zal dus niet voor direct zijn.”

“Naast een bindende taaltest wil het Vlaams Belang, in navolging van Frankrijk, ook onderzoeken of de invoering van een extra stagejaar een oplossing biedt tegen de instroom van Roemeense tandartsen”, besluit Creyelman. “Met een evaluatie tijdens de stage kan de kwaliteit van de tandarts geëvalueerd worden.”