Nieuws
maandag, 20 feb 2023

Prijsverhoging autokeuringen ondanks record aan klachten: “ongehoord”

De bedrijven die de autokeuringen uitvoeren, vroegen vorig jaar om hun prijzen met maar liefst 30 procent te verhogen. “En dat terwijl er in 2022 net een recordaantal klachten waren over de autokeuringen”, zegt Vlaams Parlementslid Wim Verheyden. “Het is ongehoord en duidelijk dat de sector zich boven elke regel verheven voelt en minister Peeters geen enkel gezag heeft. Dit hele systeem van autokeuringen is niet meer van deze tijd en moet dringend herzien worden.”

Vlaams minister voor Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) vroeg vorig jaar om de tarieven voor de autokeuringen uniformer te maken. Een basiskeuring kost in Vlaanderen 38,20 euro, maar naar gelang het soort wagen en de aard van de keuring komen hier nog supplementen bij. Voor een benzinewagen komt er 4,90 euro bovenop en voor een dieselwagen zelfs 14,60 euro. In Brussel lopen de tarieven redelijk gelijk, maar in Wallonië zijn ze een pak hoger. Voor de Vlaamse autokeuringsbedrijven was dit reden genoeg om een substantiële prijsverhoging te willen doorvoeren. Zo wouden ze in 2022 de prijs van de basiskeuring met meer dan 30 procent laten stijgen naar 46 euro.

“En dat terwijl er in 2022 net een recordaantal klachten waren over de autokeuringen”, zegt Verheyden. “Onvriendelijkheid, lange wachttijden en zelfs nodeloos hogere kosten door foutieve beslissingen waren schering en inslag. Bovendien is er een stuitend gebrek aan toezicht op de keuringsstations doordat er slechts twee inspecteurs zijn die die controle moeten organiseren.”

“Dit bewijst de machtspositie van de autokeuringsbedrijven”

De vraag voor de prijsverhoging toont de machtspositie van de autokeuringsbedrijven in Vlaanderen aan. “Het is ongehoord dat de sector zich boven elke regel verheven voelt en minister Peeters geen enkel gezag heeft”, aldus Verheyden. “De klachten dateren immers niet van gisteren en het enige wat Peeters doet is haar aankondiging van een audit herkauwen. Ondertussen moet de Vlaamse automobilist alsmaar meer betalen.”

Voor het Vlaams Belang is een audit alleen niet voldoende en dringt een grondige hervorming zich op. “Dit hele systeem van autokeuringen is niet meer van deze tijd en moet dringend herzien worden”, besluit Verheyden. “Het is allesbehalve normaal dat dezelfde zes private bedrijven al bijna honderd jaar lang die keuringen uitvoeren. In onze buurlanden vinden de autokeuringen gewoon plaats in de autogarages, dus waarom zou dit niet bij ons kunnen?”