Nieuws
donderdag, 09 feb 2023

Klachten autokeuring: “Systeem dringend aan herziening toe”

Er waren in 2022 een recordaantal klachten over de autokeuringen. Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) herhaalt dat ze een audit zal laten uitvoeren. “Het systeem van autokeuringen is dringend aan herziening toe”, zegt Vlaams Parlementslid Wim Verheyden. “Hoe kan het zijn dat dezelfde zes private bedrijven al bijna honderd jaar lang die keuringen uitvoeren? De minister herkauwt enkel haar eerdere aankondigingen, maar slaagt er niet in om iets te doen aan de chaos en het misbruik. Het enige dat haar beleid de automobilist oplevert, zijn meer vertragingen en meer kosten.”

DPG-media stelde een lijvig dossier op over wat er allemaal misloopt bij de autokeuringen. Onder meer het gebrek aan klantvriendelijkheid, de lange wachttijden en het prijsverschil tussen de diverse keuringsstations, leiden tot heel wat frustratie. Ook bij de Ombudsman kwam er vorig jaar een recordaantal klachten binnen over de autokeuringen. Concrete pijnpunten die in het dossier aan bod komen, zijn schade die ontstaat aan de wagen in de keuring, maar waarvoor het station “niet aansprakelijk” zou zijn, ronduit foutieve beslissingen waardoor mensen nodeloos op kosten worden gejaagd, beoordelingen die strenger zijn dan wat de wet voorziet en vooral een onthutsend gebrek aan controle en toezicht op de keuringsstations. Zo er zijn amper twee inspecteurs die die controle moeten organiseren. Door het gebrek aan controle is een grijze zone ontstaan waarvan misbruik wordt gemaakt. Keuringsstations zouden ook bewust wagens sneller afkeuren, omdat ze aan de herkeuringen geld verdienen. 

“Ook overheidstoezicht op autokeuringen onvoldoende”

“Het systeem van autokeuringen is dringend aan herziening toe”, zegt Verheyden. “Hoe kan het zijn dat dezelfde zes private bedrijven al bijna honderd jaar lang die keuringen uitvoeren? Bovendien is ook het overheidstoezicht op de 43 stations, die jaarlijks ruim 3 miljoen keuringen uitvoeren, duidelijk onvoldoende.” 

Minister Peeters geeft de opdracht tot een audit van de keuringsstations. “Deze audit kondigde Peeters al in de zomer van vorig jaar aan”, aldus Verheyden. “De minister herkauwt enkel haar eerdere aankondigingen, maar slaagt er niet in om iets te doen aan de chaos en het misbruik. Haar toezicht op de werking van de keuringsstations faalt compleet. Het enige dat haar beleid de automobilist oplevert, zijn meer vertragingen en meer kosten.”