Nieuws
dinsdag, 09 aug 2022

Grondige herziening autokeuring nodig

Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) gaat de keuringscentra aan een audit onderwerpen na de lange files aan de autokeuring de voorbije dagen. “Het hele systeem van de autokeuring is aan een grondige herziening toe”, zegt Vlaams Parlementslid Carmen Ryheul. “Waarom kunnen keuringen niet gewoon in de garage gebeuren zoals in Frankrijk en Nederland?”

Vanaf volgende week zal het overal in Vlaanderen opnieuw mogelijk zijn om zonder afspraak naar de autokeuring te gaan. Sinds de uitbraak van corona was dit namelijk niet meer toegestaan. Vorige week kon er op sommige plaatsen al terug zonder afspraak langsgekomen worden, wat ook veel mensen uit Wallonië en Brussel aantrok waar dit nog niet het geval is. Dit leidde echter tot een stormloop met enorme wachtrijen en veel verkeershinder. Na overleg met de sector heeft minister van Mobiliteit Lydia Peeters beslist om de autokeuringscentra te laten doorlichten met als doel om een ­autokeuring vlotter en klantgerichter te maken. Hierbij zal er gekeken worden naar de manier waarop onze buur­landen de autokeuring ­organiseren.

“Waarom geen autokeuring in de garage zelf?”

“De enorme files die we vorige week zagen, tartten alle verbeelding”, zegt Carmen Ryheul. “Het is dan ook een goede zaak dat minister Peeters de autokeuringscentra aan een doorlichting onderwerpt. Het is essentieel dat de Vlamingen een kwaliteitsvolle dienstverlening krijgen.”

Het Vlaams Belang vindt dat heel het systeem van de autokeuring onder de loep moet worden gehouden. “Waarom moet dit überhaupt nog gedaan worden in autokeuringscentra en kan dit niet gewoon in autogarages?”, vraagt Ryheul zich af. “In Nederland en Frankrijk wordt het al zo gedaan en ook Traxio, de koepelorganisatie van garages, is hiervoor gewonnen. Waarom kan dit dan niet in Vlaanderen?”