Persberichten
woensdag, 20 sep 2023

Vlaams Belang wijst pleidooi voor dominantere positie van het Engels in het hoger onderwijs af

Foto: Istock. Vlaams Belang wijst pleidooi voor dominantere positie van het Engels in het hoger onderwijs af

Het Vlaams Belang wijst het pleidooi van KU Leuven-rector Luc Sels af om onder meer het aantal anderstalige opleidingen tegen 2040 te verdubbelen. Volgens Sels zijn versoepelingen van de huidige taalregels nodig om meer internationaal talent aan te trekken. “Die plannen zullen niet leiden tot meer internationaal talent, maar tot een aantasting van de status van het Nederlands in ons hoger onderwijs”, zegt Vlaams Parlementslid Kristof Slagmulder (Vlaams Belang). “We maken ons al langer zorgen over de verengelsing van het hoger onderwijs en op de KU Leuven in het bijzonder.”

“We mogen gerust zelfzekerder zijn over het onderwijzen van kwalitatieve hogere opleidingen in onze moedertaal”, aldus Slagmulder. “Het Vlaams Belang gelooft er niet in dat meer Engelstalige opleidingen en soepelere taalvereisten voor buitenlandse professoren automatisch leiden tot meer internationaal talent en beter onderwijs. Dit zal alleen maar leiden tot een dominantere positie van het Engels in het hoger onderwijs. We mogen niet vergeten dat de huidige taalregelgeving het gevolg is van een decennialange strijd voor hoger onderwijs in onze moedertaal.”

Sels pleit voor versoepelingen van de wettelijke waarborgen die dienen om de status van het Nederlands aan de universiteit te verzekeren. Zo is het voor Engelstalige vakken volgens de Codex Hoger Onderwijs verplicht een expliciete motivatie te geven waarom dat vak beter in het Engels dan het Nederlands wordt gegeven. Daarnaast wordt ook van buitenlandse professoren verwacht dat ze binnen de vijf jaar het niveau B2 halen in het Nederlands. Volgens de rector van de Leuvense universiteit zijn versoepelingen van die regels noodzakelijk om meer internationaal talent aan te trekken.

“Het laten vallen van de equivalentieregel die stelt dat een Engelstalige opleiding ook altijd een Nederlandstalige variant moet hebben is voor ons een rode lijn”

“Het Vlaams Belang wil van ons hoger onderwijs geen geïsoleerd eiland maken los van de internationale academische wereld”, vervolgt Slagmulder. “Maar de oproep tot het laten vallen van de equivalentieregel die stelt dat een Engelstalige opleiding ook altijd een Nederlandstalige variant moet hebben is voor ons een rode lijn. Het is die regel die aan Vlaamse studenten de garantie biedt dat ze hun basisopleiding (dus bachelor en initiële master) in het Nederlands kunnen doen. Hieraan morrelen zet de sluis open voor een door de instellingen opgelegde ontnederlandsing van ons hoger onderwijs.”

De partij waarschuwt al langer voor de sluimerende verengelsing van het hoger onderwijs. “De taalregelgeving die vandaag bestaat, wordt vaak al niet nageleefd”, aldus nog Slagmulder. “In het merendeel van de vakken die in het Engels gegeven worden is de motivatie zoek waarom het niet in het Nederlands kan. De plicht om voor iedere Engelstalige opleiding een Nederlandstalige 'spiegelopleiding' te hebben, met maximum 50 procent anderstalige vakken, lapt de KU Leuven bovendien aan haar laars. Ook in de Nederlandstalige opleidingen worden vakken in realiteit in het Engels gegeven.”