Nieuws
donderdag, 01 sep 2022

“Accijnsverhoging autobrandstoffen asociaal en onaanvaardbaar”

Morgen (2 september) zullen de brandstofprijzen in dit land met enkele eurocenten per liter dalen. Daardoor komt voor benzine E95 de grens van 1,70 euro per liter in zicht, waarbij de accijnzen op brandstoffen weer zouden gaan stijgen. Iedere verdere prijsdaling zou daarbij voor de helft ongedaan gemaakt worden door hogere accijnzen om de staatskas te vullen. “In tijden van crisis ongehoord en wereldvreemd!”, zegt Kamerlid Wouter Vermeersch (Vlaams Belang). Hij pleit ervoor deze accijnsverhogingen voor autobrandstoffen niet door te voeren, maar in tegendeel te verlagen naar de Europese minimumaccijns.

“Als de prijs nu onder 1,7 euro gaat, is die forse korting die de overheid geeft ook minder nodig”, klinkt het uit de mond van minister van Financiën Vincent Van Peteghem (cd&v). Vermeersch noemt die uitspraak “ongehoord”. “De overheid geeft helemaal geen korting op brandstoffen”, zo zegt Vermeersch. “Ze klopt hoogstens wat minder belastingen, onder de vorm van accijnzen, uit de zakken van de hardwerkende Vlamingen. Veel gezinnen kunnen nu extra financiële ademruimte door lagere prijzen aan de pomp best wel gebruiken.”

“Meer nog: terwijl de Franse regering al maanden geleden samen zat met de energieproducenten en concrete kortingen voor elkaar kreeg, ging de Belgische regering rustig op vakantie en bleven de prijzen aan de Belgische benzinepompen torenhoog”, stelt Vermeersch.

“Breng accijnzen autobrandstoffen naar Europese minimumniveau en zit samen met de energieproducenten!”

Het Vlaams Belang roept de regering dan ook op om de voorziene accijnsverhogingen niet door te voeren. “Onze mensen kunnen vandaag nog nauwelijks de eindjes aan elkaar knopen. Het leven is waanzinnig duur geworden. En dan wil de Vivaldi-regering nog eens de accijnzen op brandstoffen gaan verhogen? Dat zou werkelijk schandalig zijn”, aldus Vermeersch.

Vermeersch pleit er dan ook voor om in tegendeel de accijnzen op motorbrandstoffen te verlagen naar het Europese minimum. “Enkel op die manier geven we de bevolking weer een klein beetje extra financiële ademruimte.” Bovendien moet de regering dringend samenzitten met de energieproducenten, zoals de Franse regering dat deed. “We zien vandaag al wachtrijen aan tankstations in Frankrijk. Dat is een belangrijke aderlating voor onze economie, maar natuurlijk ook voor de begroting.”