Nieuws
dinsdag, 23 feb 2021

“Afwaardering kerncentrales gevolg van paars-groen wanbeleid”

Het Vlaams Belang is niet verwonderd dat de Franse energiegroep Engie een boekhoudkundige afwaardering van 1,9 miljard euro op de Belgische kerncentrales aankondigt. “Het is begrijpelijk omdat Engie niet meer rekent op het voortbestaan van Doel 4 en Tihange 3”, reageert Kamerlid Reccino Van Lommel (Vlaams Belang). “En het is geen toeval dat Engie dit nieuws naar buiten brengt, net op het moment dat in de Kamer de bespreking van het wetsontwerp voor de CRM op de agenda staat.” Het Vlaams Belang blijft evenwel aandringen op gesprekken met Engie rond een verlenging.

Het Vlaams Belang kan zich niet vinden in het voorliggende wetsontwerp aangaande de CRM. “De CRM of ‘capaciteitsremuneratiemechanisme’ is een steunmechanisme om investeerders aan te trekken voor bijvoorbeeld gascentrales. Men rekent immers vooral op gascentrales om de energie te vervangen die na 2025 niet meer door de kerncentrales zal worden voorzien”, zegt Kamerlid Kurt Ravyts (Vlaams Belang). “ Maar we willen geen subsidiesysteem voor wat in de praktijk vooral reactivering van bestaande en bouw van nieuwe gascentrales dreigt te worden.”

“Na de kerncentrales kiest de regering voor gascentrales die CO2 uitstoten en die nog minstens 20 jaar open moeten blijven om rendabel te zijn: de wereld op zijn kop”

“De paars-groene regering spiegelt een ‘plan B’ voor indien de CRM in november tot een mislukking zou leiden”, aldus Ravyts. “Maar dit plan, waarin wordt uitgegaan dat er alsnog twee kerncentrales worden opengehouden, heeft weinig kans op slagen, en impliceert de dreiging van tijdelijke black-outs omdat er grote twijfels bestaan over de mogelijkheid van de exploitant om in 2025 nog een naadloze overgang te garanderen.” Voor het Vlaams Belang is het zogenaamde plan B van energieminister Tinne Van der Straeten (Groen) dan ook een doodgeboren kind. “Energietekorten, black-outs en torenhoge facturen zullen ons deel zijn. En minstens tienduizend banen zullen verloren gaan.”

“Er is ook nog altijd geen duidelijkheid over het totale definitieve kostenplaatje en de wijze waarop dit zal worden gefinancierd”, besluit Van Lommel. “Men heeft het mechanisme in het leven moeten roepen door het consequent willen sluiten van onze kerncentrales, waardoor we tegen 2025 6 gigawatt aan capaciteit zullen verliezen.”