Nieuws
donderdag, 20 mei 2021

“Akkoord over bedrijfswagens is vulgaire belastingverhoging”

Het akkoord over de bedrijfswagens, waar paars-groen vandaag zo fier op is, is niet alleen heel nadelig voor de bedrijven, ook de werknemers zullen het gelijk hoe bijzonder hard voelen”, zegt Kamerlid Reccino Van Lommel (Vlaams Belang). “We gaan naar een situatie waarin autorijden onbetaalbaar zal worden voor Jan met de pet. Nu gaat het om bedrijfswagens, maar de particuliere wagens komen nog aan de beurt.”

Het Vlaams Belang stelt zich ernstig vragen over de betaalbaarheid van autorijden in de toekomst. “Wil je een wagen met enig rijbereik, betaal je al snel meer dan 50.000 euro”, aldus Van Lommel. “Gelet op de hogere kostprijs van elektrische wagens zal het aankoopbedrag een sterke factor worden en zullen de werknemers dus zwaarder worden belast.” Het Vlaams Belang is er ook niet over te spreken dat minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) eerst iets stimuleert, om het vervolgens zwaarder te gaan belasten. “Eerst zouden elektrische voertuigen voor 100 procent fiscaal aftrekbaar zijn en blijven, en nu is er sprake van een getrapt degressieve afname in de tijd, tot 67,5 procent in 2031. Dat is nog minder zelfs dan sommige voertuigen met een verbrandingsmotor vandaag.”

“Het akkoord betekent niet enkel een belastingverhoging, het is ook nog eens een transfer. In Vlaanderen rijden vier keer meer bedrijfswagens dan in Wallonië”

Het akkoord zal ook het milieu helemaal niet ten goede komen. Werkgevers zullen via achterpoortjes de levensduur van bestaande, vervuilende voertuigen die afgeschreven zijn pogen te verlengen. “Groen en Vooruit hebben de mond vol over circulaire economie”, aldus nog Van Lommel. “Voor hen moeten de huidige voertuigen dus naar andere continenten worden geëxporteerd zodat men er hier vanaf is.” Het Vlaams Belang wijst erop dat het effect van het akkoord ook maar relatief is. De 800.000 bestaande bedrijfswagens maken slechts 10 procent van het wagenpark uit en hebben een relatief jonge gemiddelde leeftijd, terwijl particuliere voertuigen gemiddeld 10 jaar oud zijn en dus veel vervuilender zijn.

“En alsof dit alles nog niet erg genoeg is, wil paars-groen met dit akkoord ook nog eens de vrijheid van de mensen beknotten”, merkt Van Lommel tot slot op. “Paars-groen wil in de toekomst immers bepalen wanneer je elektrische auto opgeladen mag worden, en dit in functie van de beschikbare stroom op het net.”