Nieuws
vrijdag, 08 jan 2021

Correspondentietesten op woon- en arbeidsmarkt: “Identiteitsfraude en illegale uitlokking”

Het Vlaams Belang kant zich tegen de correspondentietesten, die een vorm van praktijktesten zijn, een methode waarbij via fictieve aanmeldingen en sollicitaties onderzocht wordt of verhuurders en werkgevers zich schuldig zouden maken aan discriminatie. Dat maakte Vlaams Parlementslid Filip Dewinter (Vlaams Belang) woensdag duidelijk in het Vlaams Parlement: “De heksenjacht op verhuurders, vastgoedkantoren en werkgevers zal nu volop beginnen, en dit mét de steun van de Vlaamse overheid.”

In nasleep van de Black Lives Matterprotesten in de Verenigde Staten stelde de Vlaamse Regering eerder dit jaar een expertencomité samen om een monitoringsysteem uit te werken dat discriminatie in kaart moet brengen. In navolging van het rapport van dit comité wil de regering nu zogenaamde correspondentietesten laten organiseren. Dat is een schriftelijke vorm van praktijktesten die werd uitgedacht door Pieter-Paul Verhaeghe die zijn boeken uitgeeft bij de uitgeverij van de communistische PVDA. 

Het gaat om fictieve aanmeldingen voor een woning of fictieve sollicitaties en op basis van de respons wordt dan beoordeeld of de verhuurder of werkgever discrimineert. Steden en gemeenten zullen worden ondersteund bij de organisatie van deze testen. De steden Gent, Antwerpen, Leuven en Mechelen gebruiken ze overigens nu al. Maar liefst 3,2 miljoen euro trekt de regering uit om de organisatie ervan te ondersteunen. 

“Illegale correspondentietesten horen niet thuis in een democratie, en toch stimuleert en financiert de overheid ze

Het Vlaams Belang heeft vanzelfsprekend grote bezwaren tegen de organisatie van deze correspondentietesten. Met deze testen worden onder vals voorwendsel burgers - in dit geval een vastgoedkantoor, een verhuurder en een werkgever - benaderd om hem in de val te lokken. Men gaat ervan uit dat hij schuldig is en hij moet nadien zijn onschuld bewijzen. Dit zijn praktijken die thuishoren in de voormalige DDR of Sovjet-Unie”, stelde Filip Dewinter in het Vlaams Parlement. “Het vermoeden van onschuld wordt omgekeerd, en dat kan niet in een rechtsstaat. Het is een illegale heksenjacht waarbij men een hele sector - en bij uitbreiding alle Vlamingen - bij voorbaat schuldig acht aan discriminatie.

Bovendien  zijn de testen volgens Dewinter allesbehalve juridisch in orde. “Een aantal wetten worden namelijk overtreden. Er is immers sprake van identiteitsfraude en uitlokking. Deze testen gaan zo in tegen onze democratie en onze vrijheiden”, aldus het parlementslid. In plaats van illegale correspondentietesten in te voeren en werkgevers en verhuurders te stigmatiseren, zou men beter eens onderzoeken waarom zij precies bepaalde keuzes maken die nu al te gemakkelijk worden neergezet als discriminerend.

Het Vlaams Belang laat tenslotte weten dat het een rechtszaak zal inspannen tegen het gebruik van de praktijk/correspondentietesten. Dit wegens uitlokking en identiteitsfraude.