Nieuws
donderdag, 05 aug 2021

CRM-veiling: “Groene wensdroom is nachtmerrie aan het worden”

De CRM-veiling van oktober 2021 dreigt uit te draaien op een fiasco. “Dit zou onnodig zijn geweest mocht er door de huidige en de voorgaande regering een aanbodbeleid voor nieuwe nucleaire productie zijn ontwikkeld. De traditionele partijen, inclusief de N-VA, dragen een reusachtige verantwoordelijkheid in het mogelijkerwijze op de helling zetten van de bevoorradingszekerheid in dit land”, zegt Kamerlid Kurt Ravyts (Vlaams Belang). 

In 2021 heeft België, om de elektriciteitsbevoorrading te verzekeren na de voorziene sluiting van al haar kerncentrales, een zogenaamd ‘capaciteitsremuneratiemechanisme’ (CRM) ingevoerd. Het is de bedoeling dat dit mechanisme vanaf dit jaar aan de hand van jaarlijkse veilingen steun toekent aan eenheden die elektriciteit kunnen leveren of besparen vanaf 2025. “De CRM-veiling van oktober aanstaande zou het paradepaardje worden van minister van Energie Tine Van der Straeten (Groen)”, aldus Ravyts. “Maar er pakken zich steeds meer onweerswolken samen boven de veiling. De hamvraag wordt wie tussen 15 september en 30 september werkelijk zal bieden.”

“De CRM-veiling, dit subsidiëringsmechanisme, zal hoe dan ook worden doorgerekend aan de consument, ofwel via de energiefactuur ofwel via de algemene middelen”

“Momenteel loopt nog steeds het onderzoek tijdens de zogenaamde prekwalificatieprocedure”, vervolgt Ravyts. “Maar het is duidelijk dat geen enkele CRM-kandidaat die door Elia in kennis wordt gesteld dat hij in een in aanmerking komend volume in de veiling kan aanbieden, ook daadwerkelijk verplicht is om te bieden.”

Het Vlaams Belang stelt zich ernstig de vraag wie van de kandidaten zal durven bieden als er geen zekerheid wordt gegeven over de gewestelijke omgevingsvergunning voor de bouw van een nieuwe gascentrale. “Verschillende kandidaat-investeerders botsen op grote vergunningsproblemen. Want als bedrijven een capaciteitscontract zouden in de wacht slepen en hun engagementen toch niet zouden kunnen nakomen, riskeren ze boetes”, besluit Ravyts. “De facto zal iedere investeerder dus een goedgekeurde vergunning willen voor 30 september, wat totaal onmogelijk lijkt.”