Nieuws
donderdag, 30 jun 2022

Dubbel zoveel flitspalen buiten werking

Het aantal flitspalen dat in 2021 buiten werking was na beschadiging is verdubbeld in vergelijking met het jaar ervoor. Dit blijkt uit het antwoord op een schriftelijke vraag van Vlaams Parlementslid Guy D’haeseleer (Vlaams Belang). “Er waren er vorig jaar 21 buiten werking wegens beschadiging. De kost om beschadigde flitspalen te herstellen bedroeg vorig jaar 136.497,07 euro.”

Afgelopen jaar waren er 21 flitspalen buiten werking na beschadiging. Dit is meer dan een verdubbeling in vergelijking met 2020 toen er 10 om deze reden buiten werking waren. Er werden in 2021 in totaal 31 flitspalen beschadigd, wat er twee meer zijn dan het jaar ervoor (29). De afgelopen vijf jaar werden er het meest in 2019 beschadigd met 68 in totaal. De De totale kosten voor beschadigingen zijn in 2021 met iets meer dan 7.000 euro gestegen ten opzichte van 2020 naar 136.497,07 euro. Hiermee komt op drie jaar tijd de totale kost uit op 484.125,39 euro.

“Er worden dan wel minder flitspalen beschadigd in vergelijking met enkele jaren geleden”, zegt D’haeseleer. “Alleen blijven de herstellingskosten hiervoor veel te hoog. Bovendien is het de Vlaamse belastingbetaler die mag opdraaien voor deze vorm van vandalisme.”

“Een snelle herstelling van de flitspalen leidde niet tot minder beschadigingen”

Wanneer er een flitspaal beschadigd is, probeert het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) om die zo vlug mogelijk te laten herstellen. “Minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open Vld) zei vorig jaar dat dit ontradend zou werken”, aldus D’haeseleer. “Maar dit blijkt toch niet uit de cijfers van de kosten.”

In 2021 werden er 46 flitspalen van een nieuw type geïnstalleerd die niet meer visueel zichtbaar flitsen. “Minister Peeters koesterde de hoop dat dit tot minder beschadigingen zou leiden”, zegt D’haeseleer. “Maar op de vraag of dit nu een effect heeft gehad, kan zij bijna 5 maanden na het einde van 2021 nog steeds geen antwoord geven.”