Nieuws
vrijdag, 29 apr 2022

EU-wet digitale diensten: “EU duldt geen vrije meningsuiting”

Het akkoord rond de EU-’goudstandaard’ voor het internet en de overname van Twitter door Elon Musk doen de tech-wereld op haar grondvesten daveren. Vlaams Belang-Europarlementslid Tom Vandendriessche volgt ‘big tech’ op de voet en reageert op de recentste ontwikkelingen. “Big tech bedreigt de vrijheid van meningsuiting en de democratie. Volgens het Vlaams Belang is het ruimschoots tijd om hier iets aan te doen alleen duldt de EU blijkbaar geen vrije meningsuiting.”
 
“Afgelopen weekend landden de Europese Raad en het Europees Parlement op een voorlopig akkoord rond de Digital Services Act (DSA)”, aldus Vandendriessche. “De bedoeling is om een wettelijk kader te scheppen rond online platformen en zoekmachines. Het Vlaams Belang toont zich voorstander van het reguleren van big tech.” 

De EU wil censuur ‘outsourcen’

Een handvol bedrijven in Silicon Valley vergaarde een monopolie op sociale platformen die wereldwijd gebruikt worden om te communiceren en te interageren op elke mogelijke wijze. “De macht van big tech gaat eigenlijk verder dan de monopoliepositie“, vervolgt Vandendriessche. “Big tech beheert onze communicatie, privé-data, voorkeuren en zelfs een vitaal deel van onze democratie. Immers, gewone burgers en politici gebruiken sociale media om te communiceren. Precies dit legt big tech uiterst selectief aan banden door middel van arbitraire censuur. Zodoende bedreigt big tech de vrijheid van meningsuiting en de democratie. Voor het Vlaams Belang was het ruimschoots tijd om hier iets aan te doen.”

Vandendriessche is het echter niet eens met hoe de Europese Unie het aanpakt. “Veeleer dan de vrijheid van meningsuiting te beschermen tegen big tech, wil de EU net een eigen kader invoeren dat de vrijheid van meningsuiting online aan banden legt“, legt hij uit. Volgens Vandendriessche toont de EU-reactie op de overname van Twitter door de Amerikaanse miljardair Elon Musk dat ook duidelijk aan. “Elon Musk gaf te kennen dat vrijheid van meningsuiting online voor hem parallel moet lopen met de wet. Dat wil zeggen dat wat offline legaal is, ook online legaal moet zijn. Ik verdedigde dit principe voor het Europees Parlement, maar buiten de onthouding van de N-VA stemden alle andere Vlaamse partijen tegen dit rechtvaardige principe.”

Europees Commissaris Thierry Breton waarschuwde Musk reeds dat ‘zijn plannen zullen botsen op het wettelijke raamwerk van de EU’. “Dat is echter een raamwerk dat de vrijheid van meningsuiting aan banden legt“, concludeert Vandendriessche. “De EU wil geen vrije meningsuiting. Dat is namelijk gevaarlijk voor hun systeem. Zij willen censuur daarom ‘outsourcen’ naar private spelers. Ze noemen dat 'verantwoordelijkheid opnemen', maar het is niets minder dan platte censuur.”