Nieuws
woensdag, 17 feb 2021

Europese Centrale Bank krijgt onvoldoende op jaarverslag

Vorige week werd in het Europees Parlement gestemd over het jaarverslag van de Europese Centrale Bank (ECB). Die is verantwoordelijk voor het monetair beleid en de prijsstabiliteit in de eurozone. De Vlaams Belang-fractie heeft tegen deze goedkeuring gestemd. En met reden. “De huidige voorzitster Christine Lagarde is van dezelfde leest geschoeid als haar voorganger en blijft maar massaal geld bijdrukken”, aldus Europarlementslid Filip De Man (Vlaams Belang).

Sinds de benoeming van Christine Lagarde aan het hoofd van de Europese Centrale Bank (ECB), heeft de bank het beleid van voorganger Mario Draghi gewoon verdergezet. Er komt geen einde aan het massaal bijdrukken van geld. De ECB heeft sinds 2015 voor meer dan maar liefst 2,8 biljoen euro aan vers geld bijgedrukt. De opkoopprogramma’s van staatsleningen die de ECB nu al jaren aanhoudt, zijn vooral voordelig voor de slechtste leerlingen van de klas aangezien de bank disproportioneel veel schuldpapier van de eurolanden met de grootste schulden in portefeuille heeft, wat in strijd is met de kapitaalverdeelsleutel.

Voor Filip De Man zit voorzitster Christine Lagarde er gewoon machteloos bij. “De meeste eurolanden maken steeds meer schulden bij een alsmaar zwakkere economische groei van alsmaar kortere duur”, reageert De Man. De totale schuld van de eurozone bedraagt nu al meer dan 11 biljoen euro!

Burger betaalt het gelag

Als de rente al op nul staat, zijn de mogelijkheden om de economie te stimuleren dan ook beperkt. De voorspelde groei van 3,1% voor België in 2022, zal niet volstaan om rampjaar 2020 en wellicht ook 2021 te compenseren. Die nulrente waaraan de Europese Centrale Bank niets wil veranderen, heeft de verwachtingen als stimulans voor een economische groei duidelijk niet ingelost. Intussen betaalt de hardwerkende burger het gelag: een alsmaar duurdere woningmarkt en aan de andere kant mogelijk zelfs negatieve rentes op de spaarrekening.

“Terwijl de bevolking van de ene lockdown in de andere belandt en duizenden werknemers, zelfstandigen en ondernemers in de grootste economische onzekerheid leven en hen elk perspectief op korte en middellange termijn ontzegd wordt, maakt nu ook de EU van de strijd tegen de klimaatverandering een topprioriteit”, vervolgt De Man. De Green Deal zal miljarden kosten. Begrijpe wie begrijpen kan. “Van ons krijgt de ECB alvast een onvoldoende”, besluit De Man.