Nieuws
dinsdag, 26 jan 2021

Klimaathysterie in eigen land, maar zware investering in fossiele brandstof in Brazilië: “Hypocriet!”

Het Vlaams Belang vindt het bizar en hypocriet dat onze gasnetbeheerder Fluxys een investering doet van maar liefs 200 miljoen euro in de Braziliaanse uitbater van gaspijpleidingen TBG, terwijl de gemeenten die aandeelhouder zijn van Fluxys worden gedwongen om hun CO2-uitstoot terug te dringen. Het is hypocriet om in Vlaanderen fanatiek en dwangmatig de CO2-uitstoot te willen terugdringen en tegelijkertijd aan de andere kant van de oceaan juist te investeren in meer CO2-uitstoot”, aldus Vlaams Parlementslid Sam van Rooy. Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) liet in haar antwoord op een parlementaire vraag van Van Rooy weten dat ze geen overleg pleegt met Fluxys en dat ze zelfs niet op de hoogte was van deze Vlaamse investering in aardgas.

Belgisch gasnetbeheerder Fluxys neemt 27% van het Braziliaanse gasnet (TBG) over, goed voor een aandeel van 200 miljoen euro. Fluxys moet verantwoording afleggen aan zijn gemeentelijke aandeelhouders in Vlaanderen. Maar de burgemeesters bleken uit de lucht te vallen over deze investering in Braziliaans gas. De veel te complexe structuren in dit land leiden duidelijk tot een gebrek aan transparantie”, stelde van Rooy vast. 

In het Vlaams Parlement hekelde het Vlaams Belang naar aanleiding van deze investering ook de hypocrisie van de beleidsmakers. Omdat Europa en Vlaanderen geen fossiele brandstoffen meer willen en hier dus geen toekomst meer is voor grootschalige aardgasdistributie, investeert Fluxys dan maar in aardgasdistributie in het verre Brazilië, wat overigens ook een financieel risico inhoudt. Onze gemeenten bezitten immers 77 procent van Fluxys. Onder stimulans van Vlaamse ministers als Demir en Somers voeren ze klimaatplannen uit en dienen ze de CO2-uitstoot op fanatieke wijze terug te dringen. Tegelijkertijd wordt er dus via Fluxys door diezelfde gemeenten geïnvesteerd in een CO2-uitstotend gasbedrijf in Brazilië.

Aan de andere kant van de oceaan worden financiële risico’s genomen met Vlaams belastinggeld”

“Demir moet contact leggen met federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen)”, meent van Rooy. Zij moet gewezen worden op deze hopeloze hypocrisie: enerzijds worden Vlaamse gemeenten opgezadeld met steeds meer dure maatregelen om hun CO2-uitstoot terug te dringen, en anderzijds doen gemeentelijke aandeelhouders risicovolle investeringen in CO2-uitstoot aan de andere kant van de oceaan.
 
Het Vlaams Belang maakt zich ook zorgen over het nemen van zulke risico’s met Vlaams belastinggeld. Van Rooy verwees naar econoom Koen Schoors (UGent), die stelde dat deze investering gepaard gaat met serieuze geopolitieke en economische risico's”. Ook Schoors vroeg zich af of er geen betere en minder risicovolle investeringen dichter bij huis zijn.