Nieuws
maandag, 21 dec 2020

Na Gent wil ook Brugge discrimineren op basis van ras en huidskleur

Het Vlaams Belang verzet zich tegen het voornemen van de Brugse burgemeester Dirk De Fauw (CD&V) om desnoods met discriminatie meer medewerkers met een migratieachtergrond aan te werven. “We zullen op de eerstvolgende gemeenteraad hierover een interpellatie indienen”, zegt Vlaams Parlementslid en fractievoorzitter in de gemeenteraad in Brugge Stefaan Sintobin (Vlaams Belang).

Brugge maakt deel uit van de ‘Europese Coalitie van Steden tegen Racisme’ (ECCAR) en de wens van de burgemeester om ‘positief’ te gaan discrimineren is daar een voortvloeisel van. “Daarmee is De Fauw trouwens niet aan zijn proefstuk toe”, aldus Sintobin. “Hij gaf eerder al publieke steun aan het gewelddadige Black Lives Matter, heette de illegalen in Zeebrugge welkom, is groot voorstander van boerkini’s in de Brugse zwembaden, en hij wil hier ook nog eens een tweede megamoskee.”

“Is het toeval dat er in Brugge ‘positieve’ discriminatie komt nadat aantal inwoners met een migratieachtergrond in nauwelijks tien jaar tijd steeg van 6 naar 16 procent?”

Het Vlaams Belang verzette zich recentelijk ook al in Gent tegen gelijkaardige discriminatieplannen van burgemeester Mathias De Clercq (Open Vld). “Positieve discriminatie houdt per definitie het achteruit stellen van een andere groep in”, aldus ook Kamerlid Dries Van Langenhove (Vlaams Belang-fractie). “In dit geval de autochtone Vlamingen. En dat terwijl er volgens een – veel te optimistische – inschatting van de Nationale Bank door de coronacrisis nog 100.000 banen verloren zullen gaan.”

Het spreekt voor zich dat het zich bij aanwervingen baseren op ras en huidskleur, en niet zozeer op taalkennis en onderwijsniveau, nefast is voor een kwalitatieve werking van stadsdiensten. “En met deze denigrerende en beledigende betutteling is de doelgroep zelf al zeker niet geholpen”, vervolgt Van Langenhove. “Zelfs als is het nieuw aangeworven personeelslid bekwaam, men zal zich altijd blijven afvragen of men de job nu heeft omwille van kunde of afkomst.”

“De snelle vervreemding in steden als Gent of Brugge verklaart dit beleid”, klinkt het ten slotte nog bij Sintobin. “Maar toen ik voor deze snelle veranderingen in de Brugse populatie waarschuwde op debatten naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen werd ik nog uitgelachen. Is het dan toeval dat men deze discriminatie invoert wanneer de Brugse populatie met migratie-achtergrond in 10 jaar steeg van 6 naar 16 procent?”