Nieuws
maandag, 04 jan 2021

Nieuw Vlaams agentschap Justitie “goeie start, maar onvoldoende om problemen op te lossen”

Het Vlaams Belang is voorzichtig tevreden met de oprichting van het Vlaams agentschap Justitie. Justitie is vandaag vooral een federale bevoegdheid, maar daar loopt van alles mis. “Een verandering is daarom broodnodig”, aldus Vlaams Parlementslid Adeline Blancquaert (Vlaams Belang). “Maar of een agentschap voldoende is om de huidige problemen op te lossen, betwijfel ik.” De partij pleit dan ook voor een maximale bevoegdheidsoverheveling.

Tot op heden is Vlaanderen maar voor enkele aspecten van Justitie bevoegd, onder andere voor het uitvoeren van werkstraffen en elektronisch toezicht. De meeste aspecten van Justitie bevinden zich op het federale niveau. Door deze versnippering van bevoegdheden loopt echter van alles mis. Een voorbeeld hiervan is het enkelbandendebacle waarin op federaal niveau beslist werd dat er meer gevangenen een enkelband moesten krijgen, terwijl Vlaanderen hier helemaal niet op voorzien was. Federaal beslist en Vlaanderen moet vaak zonder voorafgaand overleg volgen en uitvoeren.

Het nieuwe Vlaams agentschap Justitie is een samenvoeging van diensten die vandaag - verspreid over de bestaande ministeries - al met Vlaamse Justitie bezig zijn.  Er wordt dan ook een transitiemanager aangeduid om deze overgang vlot te laten verlopen. Met deze oprichting hoopt bevoegd minister Zuhal Demir (N-VA) op meer efficiëntie. De komende maanden zullen 128 nieuwe ambtenaren aangeworven worden.

Het Vlaams Belang wil concrete deadlines, cijfers en ambities” inzake het agentschap

Het Vlaams Belang kan alleen maar toejuichen dat Vlaanderen een duidelijke vorm geeft aan haar bevoegdheden. Momenteel is er ook nog geen apart beleidsdomein Justitie en Handhaving binnen de Vlaamse Begroting, nochtans is dit uitzonderlijk belangrijk als het agentschap kans op slagen wil hebben. Helaas is er ook nog geen zicht op binnen welke termijn deze wel als apart beleidsdomein binnen de Vlaamse Begroting wordt opgenomen”, zegt Blancquaert. “Wij pleiten hier al lang voor en dit is een stap in de goeie richting, maar we zijn er bijlange nog niet.

Blancquaert vervolgt en verduidelijkt: Want zoals steeds krijgen we geen deadlines, noch concrete kostenbedragen van de acties die de minister wil ondernemen. Minister Demir liet zo weten dat “we ons moeten voorbereiden op meer bevoegdheden voor Vlaanderen na de geplande staatshervorming in 2024”. Voor het Vlaams Belang is een degelijke voorbereiding namelijk gebaseerd op cijfers en ambities en wil dus dat minister Demir deze nu op punt zet.