Nieuws
maandag, 21 dec 2020

1 op 5 Vlamingen heeft geen vertrouwen in de VRT: “Onpartijdigheidsonderzoek cruciaal”

Het aantal partijdigheidsklachten bij de VRT piekt. Het Vlaams Belang is dus voorzichtig tevreden met het aangekondigde onpartijdigheidsonderzoek dat is opgenomen in de nieuwe beheersovereenkomst met de VRT. De openbare omroep belooft de nodige medewerking te verlenen, zo blijkt uit het antwoord van mediaminister Benjamin Dalle (CD&V) op een vraag van Vlaams Parlementslid en lid van de Mediacommissie Klaas Slootmans. Hij roept echter op tot waakzaamheid: “Laat het deze keer alstublieft geen lege doos zijn.”
 
De partijdigheidsklachten jegens de VRT zijn op vijf jaar vervijfvoudigd, zo blijkt uit hun eigen jaarverslag. Het aantal gegronde krachten is tevens gestegen met 265 procent op een jaar tijd. Het gevolg is dat één op vijf Vlamingen aangeeft dat ze geen vertrouwen meer hebben in de VRT. 
 
Op 10 december 2020 werd de beheersovereenkomst (het contract tussen de Vlaamse overheid en de VRT) voor de volgende vijf jaar afgesloten. Hierin belooft men erop toe te zien dat de neutraliteit van de VRT wordt nageleefd. De Vlaamse Regulator voor de Media (VRM) moet instaan voor de externe controle ter zake.

Vlaams Belang pleit voor vaste criteria en sancties in objectiviteitsmonitoring VRT

“Het is niet de eerste keer dat een neutraliteitsonderzoek opduikt in de beheersovereenkomst”, reageert Slootmans. “In de praktijk is daar echter weinig van terechtgekomen.” Omdat het Vlaams Belang zich geen twee keer met een kluitje in het riet willen laten sturen wil ze een concrete monitoring uitgevoerd zien met vaste criteria. Minister Dalle schermt echter vooral met de term van de “redactionele autonomie”.

“Redactionele autonomie mag nooit een vrijgeleide zijn om zich te bezondigen aan subjectieve berichtgeving”, vervolgt Slootmans. “Dat is vandaag manifest wel het geval.” Op basis van door het Vlaams Belang opgevraagde cijfers bleek de politieke aanwezigheid in de VRT-programmatie van het afgelopen jaar inderdaad allesbehalve neutraal. “Onze vrees is dat we vandaag een grote doos zullen ontvangen met een grote kerststrik errond waarop staat ‘Onpartijdigheid VRT’, maar dat de doos uiteindelijk leeg blijkt te zijn. Want ook in de vorige beheersovereenkomst stond letterlijk dat ‘de VRT de onpartijdigheid van haar aanbod [zal laten] onderzoeken door onafhankelijke deskundigen’.”