Nieuws
zaterdag, 05 sep 2020

10.000 zaken slepen meer dan 10 jaar aan: "malgoverno Justitie opkuisen"

Het Vlaams Belang is bijzonder misnoegd over het “zoveelste voorbeeld van malgoverno bij Justitie". De partij reageert hiermee op het laatste nieuws rond de 10.000 lang aanslepende strafzaken en het begraven van het strafdossier tegen het Fortis-bestuur uit 2008. "Justitie moet grondig doorgelicht en opgekuist worden."

Maar liefst 10.126 strafzaken slepen al tien jaar of langer aan. Het nieuws komt er nadat het gerecht besloot om de strafzaak tegen het Fortis-bestuur rond de bankencrisis in 2008 te begraven. Van de 10.000 zaken gaan er zelfs 2.650 terug tot de jaren '90 - dat zijn er dus meer dan een kwart.

Marijke Dillen (Vlaams Belang): "Het geknoei bij Justitie is geen kwestie van onderfinanciering, maar van rotte instituties en dito bestuurscultuur"

"Het is duidelijk dat de Belgische malgoverno ook in Justitie diep is doorgedrongen", reageert Kamerlid Marijke Dillen (Vlaams Belang). "En eenvoudige verklaringen zoals dat Justitie onderbemiddeld zou zijn, brengen geen zoden aan de dijk. We geven evenveel uit aan Justitie als andere landen, maar de output laat het nakijken. Het geknoei is dus geen kwestie van onderfinanciering, maar van rotte instituties en dito bestuurscultuur. Onder justitieminister Koen Geens (CD&V) is daar niks aan veranderd.”

Volgens het Vlaams Belang is een "grondige schoonmaakoperatie aan de orde" en moet er een grootschalige audit georganiseerd worden binnen Justitie, van de parketten, over de rechtbanken tot de kabinetten zelf. Hierna moet navenant beleid gekoppeld worden "zodat de kosten/baten-ratio binnen Justitie opnieuw positiever wordt en dergelijke excessen zoals 10.000 hangende zaken ouder dan 10 jaar nog amper voorkomen.”