Nieuws
donderdag, 28 apr 2022

1.270 dossiers liggen bij Fiscale Bemiddeling stof te vergaren

In dit land, met zowat de hoogste belastingen van de wereld, ligt de fiscale bemiddeling volledig stil. “En dit omwille van een ongeldige samenstelling van de fiscale bemiddelingsdienst wegens het ontbreken van Franstalige leden. Paars-groen is er nog steeds niet in geslaagd om in hun vervanging te voorzien, waardoor 1.270 bemiddelingsdossiers letterlijk en figuurlijk stof liggen te vergaren”, zegt Kamerlid Wouter Vermeersch (Vlaams Belang), die hierover minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) ondervroeg. “Een onhoudbare situatie. Belastingplichtigen, die een beroep gedaan hebben op de fiscale bemiddelingsdienst, zijn hiervan de dupe.”

Wie een blijvend geschil heeft met de federale belastingadministratie kan een beroep doen op de Fiscale Bemiddelingsdienst, een autonome dienst van de FOD Financiën die aanvragen tot bemiddeling behandelt. “De verslagen betreffende de bemiddeling worden goedgekeurd door het College van leidinggevenden van de Fiscale Bemiddelingsdienst bij de FOD Financiën en kunnen in voorkomend geval door de belastingplichtige aangewend worden voor de rechtbank”, aldus Vermeersch. “Die dienst biedt dus een bijkomende vorm van rechtszekerheid, of zou dat moeten bieden.”

“Met de malaise bij de Fiscale Bemiddeling is rechtvaardige fiscaliteit ver te zoeken”

“In het regeerakkoord konden we uitvoerig lezen dat de regering het belastingstelsel wil moderniseren, vereenvoudigen, en meer rechtvaardig, meer neutraal maken”, vervolgt Vermeersch. “Van Peteghem had de mond vol over 'rechtvaardige fiscaliteit', maar dit is net het omgekeerde”, vervolgt Vermeersch. “Dit hou je echt niet voor mogelijk. Voor al die belastingen die we met z'n allen betalen zouden we toch een efficiëntere overheid en fiscus mogen verwachten.”

“Fiscale bemiddeling is een waardevolle manier om een fiscaal geschil te beslechten en een alternatief voor een juridische procedure. Zowel belastingplichtigen als de overheid hebben alle baat bij bemiddeling en het vermijden van een langdurige rechtsgang”, besluit Vermeersch. “Beter laat dan nooit, maar het is positief dat paars-groen, na onze vraag, eindelijk een aantal stappen heeft genomen om de fiscale bemiddelingsdienst nieuw leven in te blazen.”