Persberichten
vrijdag, 29 mei 2020

13,5 miljard betalen aan EU-coronafonds en EU-belastingen? Vlaams Belang zegt nee

Het Vlaams Belang is verontwaardigd na de “EU-diefstal door premier Sophie Wilmès (MR) en financiënminister Alexander De Croo (Open Vld)”. Donderdag bleek uit het werkdocument van de Europese Commissie betreffende het ‘coronafonds’ dat België een nettobetaler zou worden van maar liefst 13,5 miljard euro in het kader van het coronafonds. Premier Wilmès verklaarde zich al akkoord, terwijl De Croo op basis van het bedrag verder wil onderhandelen. Deze 13,5 miljard euro komt dus boven het 12 miljard begrotingstekort en de put van tientallen miljarden veroorzaakt door de coronacrisis.
 
“Eerst de EU-schulden, dan de onvermijdelijke EU-belastingen”, zo vreest Europees parlementslid Tom Vandendriessche. “De Europese Commissie gebruikt bovendien deze coronacrisis om haar greep op de lidstaten te vergroten en in dezelfde beweging een EU-superstaat te vormen.” Het Vlaams Belang laakt ook de “bereidwillige medewerking door Wilmès en Decroo aan de hold-up en ordinaire diefstal door de EU. Het kan niet zijn dat opnieuw de gewone Vlaming miljarden moet betalen voor de carrièreplanning van onbekende of gebuisde politici, zonder parlementaire meerderheid of democratische legitimiteit.”
 
De volledige cijfers in het werkdocument veronderstellen dat België garant staat voor 25,5 miljard leningen, waarvan er 12 miljard terug naar België zou vloeien. Dit maakt een verschil van 13,5 miljard euro. “Een onaanvaardbaar groot bedrag, terwijl we al zoveel bijdragen aan de EU en budgettair zoveel problemen hebben.” Om de 13,5 miljard in perspectief te zetten: In 2018 stond België 4,36 miljard af aan de Europese begroting. Een eerdere studie van de partij wees tevens al uit dat de Vlamingen de grootste netto-betaler zijn in de EU

Zowel in het Europees parlement als het federale parlement kondigt het Vlaams Belang dan ook aan dat het zich hevig tegen de plannen zal verzetten.