Nieuws
maandag, 25 okt 2021

15 dode herten in vakantiepark: “Demirs beleid ondermaats”

Er werden dit weekend in een vakantiepark in Houthalen-Helchteren 15 damherten gedood door één of meerdere wolven. Door deze zet hebben de wolven hun territorium opnieuw vergroot. Rond het park was er geen wolfwerende omheining. De 9% wolfwerende gebieden waarmee bevoegd minister Zuhal Demir (N-VA) uitpakt blijken dan ook onvoldoende te zijn. Er zal veel meer nodig zijn om iedereen veilig te stellen nu de wolven heel de provincie als jachtgebied gaan gebruiken. “Dit zal onbetaalbaar worden om overal te voorzien in zulke wolf-omheining”, zegt Vlaams Parlementslid Leo Pieters. “Wij eisen dat alle kosten zoals onder meer de omheining, onderhoud en schadevergoeding worden terugbetaald.”

In het dierenpark van vakantiepark Hengelhoef in Houthalen-Helchteren sloegen één of meerdere wolven in de nacht van zaterdag op zondag toe. De herten verbleven in een omheind terrein van 3 hectare groot, maar de omheining was te zwak om de wolven buiten te houden. Eerder sloegen de wolven ook al dodelijk toe in een ander vakantiepark en in tal van weiden en tuinen van particulieren. Volgens omgevingsminister Zuhal Demir (N-VA) vormen de wolven geen gevaar voor de mens. “Maar wie durft garanderen dat mensen - en vooral dan kinderen - veilig zijn voor een roedel wolven die koeien, herten en pony’s aanvalt en doodt?”, stelt Pieters bezorgd.

“Wij roepen iedereen op om een aanvraag in te dienen om een wolf-omheining te laten plaatsen”

“Nu het meer en meer duidelijk wordt - zoals ook door dodelijke aanvallen op vee en pony’s - dat de terugkeer van de wolf niet zo’n rooskleurig verhaal is als sommigen hoopten, moet er actie genomen worden”, reageert Pieters. De wolfwerende omheining moet door Vlaanderen op kosten van leefmilieu en landbouw betaald worden. “Het omheiningsteam mag zelf oordelen of de aanvraag terecht is of niet. Wij doen een oproep aan alle grondeigenaren die hun percelen willen beschermd zien om massaal een aanvraag in te dienen voor subsidies om een wolf-omheining te laten plaatsen. Benieuwd of de minister deze kosten dan nog wil dragen?”

Ook volgens Welkom Wolf zal de “wolf immers het laatste onbeschermde kleinvee in Limburg weten te vinden als de eigenaars geen maatregelen nemen” en moeten alle eigenaars van percelen met dieren dus een wolfwerende afsluiting plaatsen. “Maar met een steeds groter wordend territorium van de wolven dat over heel de provincie uitdijt zal de kost van Demirs wolfwerende omheiningen financieel onbetaalbaar worden. En dan zwijgen we nog over het kostenplaatje als alle gedupeerde personen of landbouwbedrijven een schadevergoeding zullen eisen”, besluit Pieters. “Als de minister haar beleid niet aanpast, zal helaas de wolven verplaatsen uit Vlaanderen helaas de enige oplossing zijn.”