Nieuws
vrijdag, 21 okt 2022

1.500 extra asielplaatsen: “Wanneer houdt het op?”

Dat dit land zich in een complete asielcrisis bevindt, kan ondertussen door niemand nog ontkend worden. “De asielcijfers spreken een niet mis te verstane taal”, zegt federaal Kamerlid Dries Van Langenhove. “En nu er tegen december nog eens 1.500 extra plaatsen zullen bijkomen, zal ook het historische recordaantal asielplaatsen uit 2015 (33.400) alvast geëvenaard zijn. De vraag of het daarbij zelfs maar zal blijven, blijft open.”

In de eerste negen maanden van dit jaar werden welgeteld 26.636 asielaanvragen geregistreerd. “Alleen al in september werd de kaap van zomaar eventjes 4.000 aanvragen gerond”, aldus Van Langenhove. “Op de cijfers voor de eerste drie weken van oktober blijft het – alhoewel ze bij staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole De Moor (cd&v), ongetwijfeld bekend zijn – nog even wachten. Buiten kijf staat in ieder geval dat we aan dit tempo eind 2022 zullen afklokken op meer dan 35.000 aanvragen, meteen het grootste aantal sinds 2015. Terwijl de capaciteit in de opvang op 1 januari 2019 goed was voor 21.343 plaatsen, liep dat aantal ondertussen op tot liefst 31.700 plaatsen. Dat is goed voor een ‘plus’ van 10.000 plaatsen en dat zonder dat het einde in zicht is.”

Tijdens de zitting van de Kamer van volksvertegenwoordigers herhaalde Dries Van Langenhove dan ook zijn vraag aan het adres van De Moor: “Het is niet alleen een vraag die wij vandaag opnieuw stellen; het is een vraag die ondertussen iedereen zich stelt: ‘Waar stopt het?’.” Van Langenhove voegde er fijntjes aan toe dat ondertussen zelfs premier Alexander De Croo (Open Vld) zich in het VRT-programma ‘De Afspraak op Vrijdag’ de vraag stelde hoeveel extra opvangplaatsen er nog moeten bijkomen en waar de grens ligt van ‘wat wij kunnen’. Maar zoals gebruikelijk, blonk het antwoord van De Moor op de vraag van Van Langenhove ook deze keer uit in vaagheid.

Meer duidelijkheid kwam er even later, toen bekend raakte dat er tegen december nog eens 1.500 extra asielplaatsen zullen bijkomen. “Een recordaantal van 33.400 opvangplaatsen”, merkt Van Langenhove tot slot op. “De vraag of het daarbij zelfs maar zal blijven, blijft open. Net zoals de vraag overigens welke daadwerkelijke maatregelen deze regering nu eindelijk zal nemen om de instroom een halt toe te roepen en de uitstroom op te drijven. Eén zaak kan nu al wel met zekerheid gezegd worden: zolang dergelijke maatregelen uitblijven, zal de asielcrisis almaar verder aanslepen en alleen nog groter worden.”