Persberichten
donderdag, 15 apr 2021

“1.502 militaire jobs te weinig naar Vlamingen”

Op 1 januari 2021 telde het leger 14.192 Vlaamse militairen (54,2%) en 11.968 Franstalige militairen (45,8%). “De afspraak is nochtans dat 60% van deze jobs naar Vlamingen moeten gaan”, zegt Senator Guy D’haeseleer. “Door deze scheeftrekking, die in 2020 verder is toegenomen, krijgen de Vlamingen 1.502 militaire jobs minder dan waar ze recht op hebben.”

Uit het antwoord van minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) op een vraag van D’haeseleer blijkt dat er 13.513 Vlamingen werkzaam zijn binnen de personeelsenveloppe voor het militair personeel, tegenover 11.349 Franstaligen. “Maar bij de militairen buiten deze personeelsenveloppe, zoals de militairen bij het Koninklijk Paleis of het Parlement, zijn de Vlamingen zelfs in de minderheid”, aldus D’haeseleer. “Daar is de verhouding 393 Vlamingen tegenover 422 Franstaligen.” Tot slot zijn er ook militairen die buiten de defensiebegroting vallen, en daar gaat het om 286 Vlamingen en 197 Nederlandstaligen.

“De taalverhoudingen moeten, net als de taalwetgeving, gerespecteerd worden, ook tegenover Vlamingen, zeker in het leger”

“Defensie heeft naar eigen zeggen de laatste jaren haar algemene communicatie verbeterd, en men zou ook duidelijk gecommuniceerd hebben waar het ging om jobmogelijkheden, maar dat is naar de Vlamingen toe dus zeker niet gelukt”, vervolgt D’haeseleer. “En deze cijfers zullen het imago van Defensie bij de bevolking ook niet vooruithelpen.” Voor het Vlaams Belang moet minister Dedonder de taalverhoudingen strikt respecteren. “Die 60-40-verhouding is een algemeen aanvaarde afspraak, en als dusdanig niet zomaar iets vrijblijvends. Defensie kan wat ons betreft de functies die voorlopig nog niet ingevuld werden door Nederlandstaligen niet zomaar transfereren naar de andere taalgroep”, besluit D’haeseleer. “Deze personeelsproblematiek moet ten gronde aangepakt worden.“