Nieuws
vrijdag, 16 sep 2022

170 miljoen subsidies om kranten op te sturen: “onecologisch en onverantwoord”

De federale dotatie voor Bpost gaat flink omhoog. En naast de werkingsdotatie zit er voor vorig jaar en dit jaar elk ook nog eens een vergoeding van maar liefst 166,5 miljoen euro voor de bedeling van kranten en tijdschriften (en dat exclusief inflatie). “Het gaat om een onverklaarbaar dienstbetoon aan kranten en tijdschriften dat geen enkele rationele grond heeft, behalve dan heel doeltreffend lobbywerk vanwege de machtige mediagroepen in dit land. Miljoenen rondsmijten om goedkoper kranten via de post op te sturen, is echter niet alleen onecologisch, maar ook moreel onverantwoord terwijl mensen hun energiefacturen niet meer kunnen betalen.”

Bpost krijgt flink wat meer centen van de federale overheid. De vergoeding voor 'Diensten van Algemeen Economisch Belang' is nu 40% hoger dan onder het vorige contract, van 90 miljoen naar 126,4 miljoen euro. Hiermee moet Bpost verplicht allerlei postkantoren, inzamelpunten en bankautomaten uitbaten. Opmerkelijk echter: de dotaties die Bpost krijgt om aan een zeer voordelig tarief kranten en magazines te verdelen zijn nog veel hoger: in 2021 en 2022 ging het om maar liefst 166,5 miljoen euro - inflatie niet meegerekend.

Kranten-subsidies: “Terwijl de mediabonzen mogen zwemmen in het Vlaams belastinggeld, mogen de gewone Vlamingen stikken in hun energiefacturen”

“Het is niet uit te leggen dat de Belgische regering de gewone Vlamingen laat stikken in hun energiefacturen terwijl het de mediaboeren oneerlijke concurrentievoordelen geeft die kranten en magazines in het buitenland totaal niet hebben”, reageert Kamerlid Wouter Vermeersch. “Laten we verder ook niet vergeten dat kranten en magazines een onverklaarbaar BTW-tarief hebben van maar liefst nul komma nul procent, dat is dus lager dan kledij, eten, drinken of stroom. Ook dit is enkel te verklaren door lobbywerk.”

“Deze bizarre overheidssteun moet volgens ons dan ook onmiddellijk stopgezet worden”, besluit Vermeersch. “De honderden miljoenen euro’s die we via de btw-kwijtschelding en Bpost-dotaties smijten naar het handvol mediabedrijven die via een oligopolie onze mediamarkt domineren, moeten we integraal teruggeven naar onze mensen door hun energiefactuur te verlichten. Onze mensen moeten op de eerste plaats komen, niet een select clubje van mediabedrijven.”