Nieuws
maandag, 18 jul 2022

19 graden op kantoor is symbolisch voor Europese betutteling

Door de dreiging van mogelijke energietekorten wil de Europese Commissie in kantoren de temperatuur in de winter beperken tot slechts 19 graden. “Dit is weer een zoveelste symbolische maatregel”, zegt Europees Parlementslid Gerolf Annemans. “Bovendien is het ook symbolisch voor de betutteling van de Europese Unie en de focus op klimaatmaatregelen, in plaats van energiebevoorradingsveiligheid.”

Het aanhoudende conflict in Oekraïne veroorzaakt meer en meer onrust in de Europese landen gezien de toenemende dreiging van mogelijke energietekorten. In een uitgelekt ontwerp van de Europese Commissie kwamen vorige week een aantal opmerkelijke maatregelen uit de bus om mogelijk gastekort op te vangen. Het plan is om de temperatuur van de Europese openbare gebouwen en bedrijven in te perken, een symbolische maatregel die als voorzet moet dienen voor de lidstaten.

“Het is inderdaad een symbolische maatregel, maar niet de symboliek die de Europese Commissie voor ogen heeft” zegt Gerolf Annemans. “Deze maatregelen zijn eerder symbolisch voor de incompetente betutteling van de Europese Unie”.

“Dit soort maatregelen is ook symbolisch voor het gebrek aan veiligheidsbesef op vlak van energie”

Volgens het nieuwe plan zou de verwarming beperkt moeten worden tot slechts 19 graden in de winter, terwijl de airco in de zomer niet lager mag dan 25 graden. “De Europese Commissie kan zo’n maatregel natuurlijk helemaal niet afdwingen van de lidstaten, maar ook dat is geen verrassing”, aldus Annemans. “Keer op keer zien we dat de EU zich inmengt op niveaus waar ze geen bevoegdheden heeft.”

Het Vlaams Belang hekelt dat de EU in een tijd van crisis komt met symbolische maatregelen, terwijl men moeite heeft om de gasreserves op te vullen aangezien men nooit bezig is geweest met energiebevoorradingszekerheid. “Alle aandacht ging de laatste jaren naar over-ambitieuze klimaatplannen. Maar ook deze wereldvreemde plannen heeft ze niet kunnen waarmaken, gezien de Commissie nu ook weer kolencentrales laat opengaan om de tekorten aan te vullen”, besluit Annemans. “De EU is gewoon een onbetrouwbare partner voor onze energieveiligheid. Daarom dat het Vlaams Belang streeft voor energiezelfvoorziening door eigen Vlaamse en groene kerncentrales te bouwen.”