Nieuws
woensdag, 03 nov 2021

20 miljoen naar vervuilende straalmotoren om kernstop te compenseren

Het Vlaams Belang stelt vast dat de paars-groene regering subsidies geeft voor ultravervuilende straalmotoren om voor extra stroom te zorgen, mocht daar wegens de kernuitstap nood aan zijn. “Voor de oudere gascentrales en ook voor deze turbojets krijgt Engie Electrabel ruim 20 miljoen euro subsidie”, zegt Kamerlid Reccino Van Lommel. “Het zegt veel over het vertrouwen dat de federale regering heeft in de stroomlevering na de kernuitstap.”

Engie Electrabel vangt 890 miljoen euro subsidies voor de bouw van twee grote gascentrales. “Maar daarnaast dus ook nog miljoenen euro’s voor het in stand houden van oude productie-eenheden”, aldus Van Lommel. “Oude en aftandse straalmotoren uit vliegtuigen van de jaren ’60 en ‘70 die duizenden liters olie per uur verstoken en vier keer minder stroom leveren dan een moderne gascentrale, maar door minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) als de oplossing gezien worden om bij hoge nood voor voldoende stroom te zorgen.”

“Als bron van energie zijn de straalmotoren zeer vervuilend en zeer duur, maar dat vormt voor Van der Straeten geen probleem”

Drie van de zeven straalmotoren waarover Engie Electrabel beschikt, zullen van paars-groen subsidies krijgen. “Ze zullen in theorie enkel dienst doen in tijden van hoge nood”, vervolgt Van Lommel. “We spreken dan maar van een aantal uren. Niet per week of per maand, maar per jaar. De subsidies gaan dus naar motoren die niet hoeven te draaien, maar die moeten klaar staan.”

“Van der Staeten zet dus onder meer in op import van stroom, op CO2-uitstotende gascentrales, en zelfs op zaken die je eerder in ontwikkelingslanden verwacht, zoals afgedankte straalmotoren die als generatoren worden gebruikt”, besluit Van Lommel. “En dat alles om toch maar geen gebruik te hoeven maken van de meest betrouwbare en klimaatvriendelijke bron van energie: kernenergie. Waar stopt deze dogmatiek?”